Odvjetnik Branko Ristić uložio je žalbu na prvostupanjsku odluku Suda BiH koji je odbio žalbu razriješenog člana Središnjeg izbornog povjerenstva Novaka Božičkovića da je postupak imenovanja tog tijela proveden nezakonito, uz kršenje natječajne procedure, a time i samoga Izbornog zakona te Ustava BiH, piše Večernji list BiH.

Diskriminacija kandidata

Naime, prvostupanjskom je odlukom Sud BiH nakon dvije godine odbacio žalbe troje kandidata koji su se natjecali za poziciju članova SIP-a. Oni tvrde kako zbog izravnog izbora kroz Zastupnički dom preko papirića na kojemu su pisala imena kandidata zapravo nisu imali prostora uopće sudjelovati u izboru čak i unatoč tome što su ispunjavali sve uvjete. Odvjetnik Ristić inzistira na poštivanju uvjeta natječaja.

- Da je pobijana presuda poklonila iole dužne pozornosti činjeničnim navodima tužbe Novaka Božičkovića pravnim pitanjima koja se javljaju, nesumnjivo bi bila u poziciji da slijedom obveze ispitivanja tužbenih navoda, ali i obveza postupanja po službenoj dužnosti postavi odgovarajuća pitanja; je li odluka donesena kao proizvod zakonom predviđene procedure po javnom natječaju, jesu li se sve zainteresirane osobe mogle prijaviti na natječaj (osnovno ustavno pravo građana), potječu li izabrani članovi upravo iz reda naroda kako to predviđa natječaj, a zapravo bi se imalo odgovoriti na sva hipotetička pitanja po točkama kako ih kao uvjete za ostvarenje natječajne procedure za izbor i imenovanja taksativno postavlja javni natječaj - stoji u žalbi upućenoj Prizivnom odjelu Suda BiH. Odvjetnik tvrdi kako su takvim izborom prekršeni Ustav BiH i Izborni zakon.

- Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je postupkom donošenja odluke o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članova SIP-a BiH derogirao Ustav BiH i Izborni zakon BiH, onemogućujući zainteresiranim osobama da sudjeluju u natječajnoj proceduri i budu birani te, s druge strane, bez ikakve provjere na sjednici na kojoj je odlučivao, izabrao članove SIP-a za koje nije utvrdio postojanje uvjeta za izbor imenovanje, kao ni eventualne smetnje za izbor i imenovanje za sve pojedine novoizabrane članove.

Prešućen zakon

Sporna odluka nesumnjivo je nezakonita, što prvostupanjsko suđenje u potpunosti prešućuje jer autonomno postupanje Parlamenta ne znači i da on ima prava kršiti zakone i Ustav. Suprotno od iznesenog i mimo ikakve komparativne analize, osporavana sudska odluka jednostavno konstatira da natječajna procedura nije provedena na zakonom predviđen način - smatra odvjetnik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok