Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak veto bošnjačkih izaslanika na prijedlog izmjena Izbornoga zakona koje su predložili iz HNS-a BiH i HDZ-a.

Ocijenjeno je kako tim prijedlogom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Kapitalno je to važna odluka Ustavnoga suda kojom se sugerira da je Izborni zakon neustavan, odnosno da nisu popunjene odredbe o načinu bitanja izaslanika za Dom naroda BiH.

Na taj se način neizravno dovodi u pitanje i smisao održavanje općih izbora. Evo što stoji u odluci Ustavnoga suda u dijelu priopćenja koje je objavljeno nakon današnjeg zasjedanja.

”U 14/22 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. travnja 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz članka IV/3.(f) Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini”, navodi se iz Ustavnoga suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok