HDZ BiH ocijenio je u srijedu kako su prihvaćanjem rezolucije Europske pučke stranke (EPP) u kojoj se poziva na hitnu izbornu reformu, uz navođenje konstitutivnih naroda i njihovu jednakopravnost, slom doživjele unitarističke politike, kako se obično karakteriziraju probošnjačke stranke u BiH.

Najveća grupacija u Europskom parlamentu usvojila je na kongresu u Rotterdamu rezoluciju koju je predložio HDZ Hrvatske prema kojoj je potrebno provesti „izborne i ustavne reforme sukladno i načelima EU-a te odlukama međunarodnih i ustavnih sudova koje uključuju jednakost triju konstitutivnih naroda, drugih i svih ostalih građana“. Javlja Hina.

HDZ BiH ocijenio je kako je na taj način EPP spasio europsku perspektivu BiH na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma uz balans između tri naroda, nasuprot zahtjevima bošnjačkih stranaka koje zagovaraju dominaciju većine, koju u ovoj zemlji čine Bošnjaci.

„Unitaristička politika potpomognuta medijskim Sarajevom doživjela je poraz unutar najjače političke obitelji i grupacije u EU parlamentu. Usvojena hitna rezolucija o nužnosti izborne reforme u Bosni i Hercegovini dala je nadu za europski iskorak i ogroman motiv za nastavak borbe za ostvarenje potpune jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana“, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Naveli su kako se medijskim objavama i istupima bošnjačkih političara pokušalo obmanuti javnost kako bi se nastavilo s realizacijom političkih ciljeva zasnovanih na "diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika Hrvatima".

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, koji je sudjelovao na Kongresu EPP-a u Rotterdamu, ocijenio je danas zadovoljavajućim tekst rezolucije o BiH.

„Tekst rezolucije je takav da mi možemo biti jako zadovoljni zbog poticaja da se odmah rješava problem Izbornog zakona, da se uvaže sve presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnoga suda BiH, te da se vrlo jasno ističe uloga tri konstitutivna naroda“, rekao je.

Više je sarajevskih medija u utorak navečer objavilo da je iz izvornog HDZ-ovog prijedloga uklonjen pojam „legitimnih predstavnika“, što je protumačeno kao poraz politike HDZ-a i HDZ-a BiH.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman i hrvatska eurozastupnica Željana Zovko istaknuli su kako to nije istina budući je Rezolucijom obuhvaćen i zahtjev za provedbom presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić koja podrazumijeva prestanak preglasavanja Hrvata uz osiguranje biranja 'legitimnih političkih predstavnika'.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok