Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i članovi Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PSSEECP) Bariša Čolak, Ljubica Miljanović i Edin Mušić sudjelovali su jučer na Plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje je, pod predsjedavanjem Republike Grčke, održano u Ateni.

Plenarno zasjedanje otvorio je svojim uvodnim izlaganjem predsjednik Parlamenta Grčke i predsjednik PSSEECP-a Constantine An. Tassoulas, koji je govorio o značaju ove regionalne inicijative i rezultatima grčkog predsjedavanja SEECP-om, priopćeno je iz PSBiH.

Središnja tema Plenarnog zasjedanja PSSEECP-a bila je posvećena Ciljevima održivog razvoja za ekologiju i utjecaju krize na Jugoistočnu Europu, s posebnim osvrtom na sigurnost energetskog snabdijevanja regiona i na poljoprivredno – prehrambeni lanac.

U svom obraćanju sudionicima Plenarnog zasjedanja PSSEECP-a zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto istaknula je kako je SEECP, u sinergiji sa procesom stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji, pomogao da se u posljednja dva desetljeća ova regija transformira iz regije otvorenih sukoba i netrpeljivosti u regiju suradnje i prosperiteta zasnovanog na zajedničkim interesima.

Krišto se također osvrnula na pitanje sigurnosti opskrbe energijom u situaciji krize uzrokovane ratom u Ukrajini, te pandemijom koronavirusa. U svom izlaganju naglasila je da je, usprkos rizicima povezanim s ovisnošću o vanjskih izvorima energije, nužan sveobuhvatan pristup energetskoj politici u svrhu osiguravanja neometane opskrbe energentima za domaćinstva i gospodarstvo.

Krišto je još jednom ukazala na to da za Bosnu i Hercegovinu, iako se suočava sa mnogim rizicima i izazovima, još uvijek najveći izazov predstavlja izmjena izbornog zakona utemeljena na demokratskim standardima kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda. S tim u svezi, naglasila je kako je nužno da svaki konstitutivni narod ima pravo izabrati svoje političke predstavnike u za to Ustavom predviđenim institucijama, odnosno Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Tijekom Plenarne sjednice sudionicima su se obratili i drugi predsjednici parlamenata i šefovi izaslanstava država članica PSSEECP-a.

Zasjedanje PSSEECP-a u Ateni završeno je usvajanjem Završne deklaracije u kojoj je pružena snažna potpora svim zemljama članicama SEECP-a koje se nalaze u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

U ovom dokumentu države članice SEECP-a pozvane su da poduzmu aktivnosti u cilju zaštite okoline u okviru održivog gospodarstva, da potaknu pravnu, znanstvenu, tehnološku i komercijalnu suradnju u području održivog razvoja kako bi se podržala sigurnost opskrbe energijom, kao i da promoviraju razmjenu znanja i iskustava u svezi s inovacijama i tehničkom potporom za neometani promet roba poljoprivredno - prehrambenog lanca.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak, Ljubica Miljanović i Edin Mušić sudjelovali su, uoči Plenarnog zasjedanja, na sjednicama sva tri glavna komiteta, kao i Stalnog komiteta PSSEECP-a.

Od 1. srpnja ove godine predsjedavanje Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi preuzet će Crna Gora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok