Kriza prouzročena pandemijom koronavirusa pred izazov je stavila i najveća svjetska gospodarstva te živote građana.

Izašle su na vidjelo brojne slabosti s kojima se u novonastaloj situaciji bilo izrazito teško nositi, piše Večernji list BiH. Posebno je to bilo izraženo u BiH, državi koju svakodnevno napuštaju tisuće radnika tražeći svjetliju budućnost u nekoj od europskih zemalja.

Rast broja oglasa

Kako je pokazalo i istraživanje portala MojPosao.ba, tržište rada u BiH doživjelo je velike promjene, od oscilacija u ponudi i potražnji do promjene strukture traženih zanimanja i radnog okruženja. U prvom tromjesečju 2022. godine na portalu MojPosao.ba objavljeno je više od 3700 oglasa za posao i više od 8600 radnih mjesta, što predstavlja znatan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ako se ti podaci usporede s istim razdobljem 2020. i 2019. godine, možemo zaključiti kako se tržište rada oporavilo i da se potražnja za radnicima vratila na pretpandemijsku razinu. - Na tih 8600 pozicija ove se godine prijavilo više od 100.000 kandidata, što također predstavlja rast u odnosu na pretpandemijsku, 2019. godinu. Osim što je zabilježen rast broja oglasa za posao, podaci upućuju i na izmjene strukture najpopularnijih zanimanja u Bosni i Hercegovini, stoji u podacima navedenoga portala.

Prema njihovim analizama, najtraženiji su operateri u pozivnim centrima, trgovci u maloprodaji i veleprodaji, komercijalisti, konobari te radnici u proizvodnji. To su zanimanja koja se nalaze u samom vrhu najtraženijih, a odmah iza njih na ljestvici su kuhari, vozači, financijski službenici te zanatska zanimanja kao što su bravari, zavarivači, ali i električari. - Situacija na tržištu rada znatno se izmijenila u razdoblju nakon pandemije. Neka zanimanja, kao što su operateri u pozivnim centrima, doživjela su veliku ekspanziju jer je porasla potreba građana da što više stvari obavljaju online i telefonskim pozivima, pa je tako i potreba za potporom te vrste znatno veća. Ono što je zanimljivo za spomenuti je činjenica da su zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva postala tražena i popularna tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, kao što je to prije bio slučaj - izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija Kolektiva MojPosao.ba. Na listi 10 najtraženijih u prvom tromjesečju nema zanimanja vezanih uz IT industriju jer su početkom godine neka druga zanimanja došla u prvi plan, ali potražnja za IT stručnjacima i dalje je velika te se do kraja godine očekuje kako će potisnuti druga zanimanja s ove liste. Potreba za zanatskim poslovima postoji, ali je istodobno upravo taj kadar u deficitu jer je smanjeno zanimanje onih koji žele biti majstori, ali i zbog odlaska tog kadra u inozemstvo, priopćeno je iz MojPosao.ba.

Inače, za osobe koje traže posao ili moraju izabrati u kojem smjeru nastaviti školovanje te se pitaju kako izabrati zanimanje, posao, ali i karijeru bitno je da se upoznaju s promjenama na tržištu rada te redovito prate trendove. No, na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, prema broju objavljenih oglasa, evidentno je kako je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Uskladiti potrebe

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH priopćeno je ranije kako želje završenih osnovaca i srednjoškolaca najčešće nisu usklađene s potrebama tržišta rada. - Svi žele biti pravnici ili ekonomisti, a upravo su oni najbrojniji među nezaposlenima, u svim županijama FBiH i u RS-u. Uz ekonomiste i pravnike, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki je broj i profesora engleskog jezika te profesora razredne nastave - kazao je Muamer Bandić, ravnatelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dodajući jednu vrlo važnu stvar. -Kao i svake godine, želio bih prvo skrenuti pozornost našim maturantima kako je izbor profesije jedna od najvažnijih odluka koje trebaju donijeti u život i da zbog toga budu jako pažljivi kada budu donosili tu odluku - kazao je ranije Bandić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok