Na 19. Općem saboru HDZ-a na kojem je predstavljem program pod nazivom "HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti" govorio je i Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da ove 33 godine za nas koji slijedimo demokršćanske principe djeluju i simbolično. Vjerujem da ćete poslati jasne poruke kako treba izgledati društvo u vremenu ispred nas. Ovaj Sabor ima posebnu vrijednost za Hrvate izvan Hrvatske. Uvijek smo bili graničari stari. Trebamo zaštititi naše prostore. Danas BiH ima iskušenje kakvo nije imala od Daytona. Danas je Hrvata značajno manje, ali nas je i dalje iznad 15 posto u BiH. Danas vrlo jasno moramo kazati da BiH nema bez hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Jedini koji zagovaraju euroatlantski put u BiH, zagovaramo sve standarde Europske unije", istaknuo je Čović.

"Točno je ovo što je Dragan rekao, pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema, a danas je tema stalno, zbog rada Vlade te HDZ-a u Hrvatskoj i BiH", rekao je Andrej Plenković pa pozdravio dolazak predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa.

Zatim je govorio Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke: Sretan sam što sam opet u Zagrebu. Hrvatska je jedna od snažnih točaka EPP-a. Kad sam bio mladi član Europskog parlamenta bio sam u Dubrovniku i dojmili su me se memorijali posvećeni vašim žrtvama. Kao predsjednik EPP-a prvi posjet mi je bio upravo Hrvatskoj. Andrej Plenković kao premijer Hrvatske stvarno isporučuje uspješnu europsku priču. Andrej, kažem ti, tvoje iskustvo potrebnije je više nego ikad. U Europi opet imamo rat. Vi u Hrvatskoj znate što je boriti se za slobodu, još se sjećamo slika iz Vukovara. Napadnuta je Ukrajina, ali i europski principi, to je napad na demokraciju, vladavinu prava. Putin želi iznova pisati povijest i opet nametnuti željeznu zavjesu. Želi se vratiti u povijest koju smo ostavili u povijesnim knjigama. Ne želimo živjeti u Europi u kojoj majke i djeca moraju strahovati za svoje živote. Ne želim živjeti u Europi u kojoj vlada Vladimir Putin - poručio je Weber, koji je također čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu.

- Europski način života je ugrožen. Ovo su teška vremena, vrijeme je da se borimo za naše vrijednosti - dodao je te na hrvatskoj jeziku zaključno rekao: "Sretno! Učinit ćemo to zajedno".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok