Bosna i Hercegovina bilježi sve manji broj stanovnika. Iseljavanje je odavno poprimilo formu egzodusa. Građanima je odavno dosadilo čekati bolje sutra koje im se obećava već 30 godina, a inflacija i izostanak rasta plaća i one najveće protivnike odlaska natjerao je na promjenu mišljenja.

Odlaze sve nacije

BiH je od 2013. godine napustilo više od 484.000 građana prema istraživanju koje je provela Unija za održivi povratak i integracije BiH. Također, prema istim podacima, zabilježen je trend povećanja broja emigracija, pa je tako tijekom 2019. godine Bosnu i Hercegovinu napustilo 56.987 osoba, iduće godine 85.000, a tijekom 2021., ta brojka dosegla je oko 170.000 ljudi. Prema procjenama Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz 2021. godine, od 2013. godine broj stanovnika Bosne i Hercegovine u stalnom je padu. Kada je riječ o samom državljanstvu, bosanskohercegovačkog se u proteklih 20 godina odreklo 93.210 osoba. U iseljavanju vide problem svi osim vladajućih. Mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, upozorio je da se iseljavanje stanovništva svih vjera iz BiH nastavlja što, nažalost, državnu vlast, slično kao i u zemljama u okruženju, jedva zanima. Ti procesi iseljavanja i denataliteta, naveo je, uvjetovani su mnogim razlozima, a prije svega nedostatkom posla, korupcijom te stvarnom i pravnom nesigurnošću koja proizlazi iz "nedovršene države". Ekonomski analitičar Admir Čavalić uputio je apel nadležnim institucijama na višim razinama vlasti da trend iseljavanja mora biti zaustavljen jer je to trenutačno gorući problem po BiH u ekonomskom smislu. Koliko je nužno poduzeti korake i zaustaviti odlaske iz BiH, na što Čavalić poziva sve u vlasti, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH u kojima je jasno navedeno da je za tri mjeseca zemlju napustilo više od 5000 ljudi, koji su dobili posao u samo dvije strane države.

Radno sposobni građani

- Radno sposobno stanovništvo, većinom mladi, posao su pronašli u Sloveniji i Njemačkoj. Brojke ne lažu. U Sloveniju je do kraja ožujka ove godine otišlo 4886 radnika, što je za 1805 više nego u istom razdoblju lani. Kada je riječ o Njemačkoj, Agencija ima podatke zaključno s krajem travnja, a prema tim brojkama u tu zemlju otišla su raditi 162 medicinara, što je 19 više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. To znači da je za prvi kvartal ove godine zemlju napustilo 5048 radnika i otišlo na posao u dvije zemlje, što je 1682 osoba u prosjeku mjesečno - ističe Čavalić i pojašnjava da se u potencijalu ne gubi samo radnik nego i poduzetnik, inovator, intelektualac i slično, tj. pojedinci koji mogu podržati eksponencijalni rast. - Vjerujem da će domaći poslodavci na kojima je veliki pritisak reagirati na nekoliko načina, kroz povećanje plaća, robotizacijom, osobito u proizvodnji, te lobiranjem da se olakša uvoz radne snage. Paradoksalno je to što je danas lakše raditi u Njemačkoj nego u BiH, promatrano iz pozicije inozemnih radnika - naglasio je Čavalić.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok