„Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Bruxellesu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu s devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići pošten dogovor s onima koji promiču kršenje Daytonskog sporazuma“, napisao je predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović na svom Twitter profilu komentirajući razgovore u Bruxellesu. Piše Večernji list BiH.

On je odbio sudjelovati na sastanku gdje su, kako je ranije ustvrdio, pozvana i dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

„Nema smisla sudjelovati sastancima koji će legitimirati i promovirati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela“, naveo je.

Za posredovanje se zahvalio predsjedniku Europskog vijeća Charlesa Michela i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Sudionici razgovora razmatraju načelni dokument kojim bi se trebali obvezati na održavanje izbora, provedbu rezultata, te kasniju izbornu reformu.

Tim dokumentom međutim nije predviđeno, makar i načelno, zauzimanje za rješavanje prijepora koji će posve izvjesno nastupiti nakon sljedećih izbora u slučaju da bošnjačke stranke pokušaju isključiti Hrvate iz vlasti i posve ih preglasati.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u