Za razliku od građanstva, privatna poduzeća u Federaciji nisu paničarila pa je zabilježen blagi rast njihovih uloga za oko 5 milijuna KM, na ukupno 4,39 mlrd KM. No, u RS-u je bio drugačiji scenarij.

Depoziti u bankama u Bosni i Hercegovini smanjeni su za gotovo milijardu KM u prvom tromjesečju ove godine, prvenstveno kao posljedica povlačenja uloga i panike koju je izazvao krah podružnica ruske Sberbank u zemlji u ožujku, ali i krize s UniCredit Bank Banja Luka.

U Republici Srpskoj depoziti banaka smanjeni su za 496,2 milijuna KM na ukupno 7,0 milijardi KM, nakon što su na kraju 2021. godine iznosili 7,49 mlrd KM, piše Indikator.

Opsegom znatno veći, bankarski sektor u Federaciji BiH imao je u istom razdoblju pad depozita za 465,2 milijuna KM.

Ukupni depoziti banaka u Federaciji iznosili su 20,72 milijuna KM zaključno s 31. ožujkom 2022. godine, nakon što je na kraju 2021. godine njihova vrijednost bila 21,18 milijardi KM.

Najveći odljev depozita dogodio se u sektoru stanovništva, gdje je vladala i najveća panika među deponentima.

Depozitni portfolij banaka u FBiH smanjen je u sektoru stanovništva u razdoblju siječanj - ožujak za 609,9 milijuna KM, s 10,83 milijarde KM na 10,22 milijarde KM.

Ipak, za razliku od građanstva, privatna poduzeća nisu paničarila pa je zabilježen blagi rast njihovih uloga za oko 5 milijuna KM, na ukupno 4,39 mlrd KM.

U Republici Srpskoj, međutim, razvijao se nešto drugačiji scenarij jer su depozite povlačili ne samo građani nego i poduzeća, a što se može pripisati krizi koju je izazvala prvostupanjska sudska presuda po kojoj je UniCredit Bank Banja Luka dužna poduzeću Bitminer Factory iz Gradiške isplatiti 256 milijuna maraka odštete u sporu povezanom s kriptovalutama.

Ukupno su depoziti stanovništva u bankama u RS-u pali za 337,9 milijuna KM u prvom tromjesečju na 3,84 milijarde KM, dok su depoziti privatnih poduzeća imali pad za 158,5 milijuna KM na 1,02 milijarde KM.

Pretpostavka je da je značajan dio povučenih depozita vraćen u banke, pa bi se bilance koje se odnose na depozite mogle popraviti u izvješćima banaka koji budu obuhvaćali drugo tromjesečje 2022. godine.

Banke u Republici Srpskoj ostvarile su prvom tromjesečju 2022. godine neto dobit od 38,7 milijuna KM, a banke u Federaciji BiH od 71,7 milijuna KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok