Dok se tržište rada u BiH polako prazni, a radna snaga masovno odlazi prema zapadnoj Europi, poslodavci su krenuli u potragu za radnom snagom iz dalekih siromašnih zemalja, piše Večernji list BiH.

Na kraju prošle godine blizu tri tisuće stranaca imale su radnu dozvolu u BiH. Naime, ukupno izdanih važećih radnih dozvola u Bosni i Hercegovini u 2021. godini bilo je 2775, i to 955 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 1820 radnih dozvola izdanih neovisno o utvrđenoj kvoti. Radne dozvole uglavnom su izdane državljanima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kine i SAD-a, no ima i onih koji dolaze iz dalekog Bangladeša ili pak Nepala.

Bangladešani u Zvorniku

Prije tri godine u medijima je kao bomba odjeknula vijest da radnici iz Bangladeša rade u Zvorniku. Podaci Službe za poslove sa strancima s kraja prošle godine pokazuju kako su u BiH 22 radnika iz ove daleke zemlje. Oko 20 njih bilo je angažirano na građevinarskim poslovima u Zvorniku. Nakon Bangladešana u BiH su počeli stizati i Nepalci. U Federaciji BiH već su izdane radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirača, betonirca, zidara i tesara. - Sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu pronaći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećano zanimanje poslodavaca za zapošljavanje stranaca - kazao je za Fenu rukovoditelj Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić. U kontekstu analize ponude i potražnje na tržištu rada službe za zapošljavanje u BiH jednom godišnje provode anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca. - Na osnovi iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je kako su najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom u 2022. godini prodavač - trgovac, bravar, šivač, stolar, zavarivač, konobar, šivač obuće, elektrotehničar, tesar, kuhar, informatičar i strojarski tehničar. Kada su u pitanju fakultetska zanimanja, to su diplomirani ekonomist, magistar farmacije i inženjeri svih usmjerenja - istaknuo je Korjenić.

Zadovoljni uvjetima

Dok radnici iz BiH odlaze zbog malih plaća i loših uvjeta rada, onima koji dolaze, bar za sada, uvjeti odgovaraju. Bangladešanima je, s druge strane, nužno osigurati tri obroka, smještaj i plaću koja prelazi 1000 KM. - Imamo dobru plaću ovdje, oko 40.000 bangladeških taka, ali imamo i druge stvari - hranu, smještaj te sve osigurano od kompanije. Ljudi su sretni jer mogu adekvatno pomoći obiteljima - kazao je krajem prošle godine Muhamed Mohiuddin Talukder, Bangladešanin koji planira u BiH dovesti i suprugu. Plaće za iste poslove u Bangladešu, prema nekim podacima, u prosjeku su 100 eura, tako da je dolazak u BiH tim ljudima prilika da ostvare bolju zaradu. Ako je suditi po tome, BiH je za njih kao bh. građanima Njemačka ili druge europske zemlje u koje odlaze. Nedostatak radne snage u RS-u alarmirao je Vladu da po hitnom postupku uputi u Narodnu skupštinu RS-a prijedlog zakona o dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana, koji bi trebao ubrzati postupak prijma u radni odnos stranaca. Glavna izmjena odnosi se na izdavanje liječničke potvrde strancima jer do sada RS nije priznavao potvrde zemalja iz kojih su dolazili radnici. - Poslodavci RS-a Vladi su već poslali zahtjev za 1200 radnih dozvola radnicima te očekuju da se one što prije odobre - kazao je medijima Saša Trivić, predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a. Prema njegovim riječima, nešto ranije ove godine već je odobren dolazak 600 radnika iz inozemstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok