Bh. građane gotovo svakodnevno dočekuju ekonomski i socijalni udar čemu svjedoče stalna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Mnogi smatraju kako su odavno prešla granice podnošljivosti. Jedno od posljednjih iznenađenja bila je nova cijena maslaca za čiju je težinu od 250 grama potrebno platiti čak 9,50 KM, piše Večernji list BiH.

Rast cijena

Naravno, to nije sve, s novim cijenama goriva očekuje se i novi rast svih proizvoda, kako u svijetu tako i na tržištu BiH, za što građani ove države više nemaju ni opravdanja, ali ni financijskih sredstava pomoću kojih bi bili ukorak sa svakodnevnim izazovima koji donose nove cijene. - Ulje, mlijeko, maslac… apsolutno sve je poskupjelo. Više ne možemo ni pratiti cijene. Mirovine su nikakve za preživljavanje, 410 KM mjesečno dobijem i od toga, dok platim režije i kupim lijekove, ništa ne ostane - objašnjava umirovljenica za BHRT. Umirovljenika i umirovljenica koji dijele njezinu borbu s poskupljenjima ima mnogo. Podaci Federalnog zavoda MIO pokazuju da u ovom entitetu mirovinu prima 427.236 umirovljenika. A najniža je ona koju upravo prima sarajevska umirovljenica i iznosi 410 KM. Podsjetimo, indeks potrošačkih cijena u BiH pokazuje da je u travnju 2022. u odnosu na samo mjesec dana ranije, u prosjeku zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 5,6 posto, prijevoza za 3,5 posto. - Razina cijena u travnju 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 13,2 posto - navedeno je u izvješću Agencije za statistiku BiH. Ističu kako je prosječan pad cijena zabilježen u odjeljku odjeće i obuće za 4,8 posto. U odnosu na isto razdoblje lani zabilježene su veće cijene kruha, mlijeka, šećera, brašna, mesa… Enormno su povećane i cijene ulja za koje je u 2021. godini bilo potrebno izdvojiti 2,80 KM po litri dok se za istu količinu danas izdvaja 5,10 KM. Dok je prema nekim pokazateljima juneće meso u godini dana poskupjelo za više od 50 posto, podaci Agencije za statistiku kažu da je junetina u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani skuplja za 4 KM i sada košta 17,70 KM. U promatranom mjesecu, točnije travnju, kilogram piletine, prema podacima Agencije za statistiku, prosječno je stajao 6,6 KM dok je godinu ranije za njega bilo potrebno izdvojiti 4,90 KM. Druge vrste mesa također su zabilježile skok. Također, za više od 4 KM povećana je cijena maslaca. Jedino što nije poskupjelo su jaja, čija je cijena po komadu i dalje 0,30 KM.

Jedna od važnijih stavki čije se cijene, također, mijenjaju na gotovo svakodnevnoj razini je gorivo, čija je cijena u godini dana po litri skočila gotovo dvostruko. Podsjetimo, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH cijena benzina bila je 2,14 KM, a dizela 2,05 KM po litri, a jučer je stajala i do 3,81 KM. Kako je stalno rasla cijena litre goriva, i taksisti su bili primorani povećavati cijene svojih usluga, a kako su javili, od 25. lipnja korigirat će se cijena koja će biti minimalna i jedinstvena na području FBiH. - Prijevoz prtljage po komadu iznosit će 5 KM. Cijena vožnje u razdoblju od 22 do pet sati i vožnja nedjeljom i u dane praznika ostaje ista. Vožnja izvan Sarajevske županije formirat će se u dogovoru s putnikom - priopćili su iz Sarajevo Taxija ranije.

Dvije mjere

Dok odgovorni uglavnom šute, ekonomisti predlažu dvije mjere. Prva, žurno i bez odlaganja, suspendirati trošarine na gorivo. Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ne na trenutačnu vrijednost litre goriva, nego na iznos maloprodajne cijene od dvije marke koja je bila prije godinu dana. - Da sutra donesu mjeru privremene suspenzije naplate trošarina, one ne bi imale ni približno isti učinak da je donesena primjerice u veljači ili ožujku kada je se to trebalo uraditi jer kada usporedite kakva je razina cijena bila u veljači ili ožujku s cijenama danas, možete vidjeti koliko je izostanak jedne takve mjere donio štetne posljedice za građane - kazao je ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u