Od jučer traje propaganda kanonada bošnjačkih i probošnjačkih stranaka i medija o toma da visoki predstavnik Christian Schmidt navodno planira nametnuti odluku o izmjenama Izbornoga zakona koje bi trebale biti, kako tvrde istri autori, po volji HDZ-a i hrvatske strane u BiH. Istina je da se danima šuška o mogućem raspletu i reakciji OHR-a, no informacije do kojih je Večernjak došao iz diplomatskih izvora govore kako se u suštini radi na rješenju čiji je cilj eliminirati eskalaciju krize između hrvatske i bošnjačke strane nakon sljedećih izbora.

A do toga bi posve sigurno došlo ukoliko bošnjačke stranke realiziraju plan da uz ponovno nametanje hrvatskog člana BiH Predsjedništva, Hrvatima presudnim glasovima Bošnjaka uguraju šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda i na taj način cijeli jedan narod isključe iz vlasti. U međunarodnoj zajednici procjenjuju kako bi takav ishod bio poguban za Federaciju BiH, a onda i za Bosnu i Hercegovinu.

>>> Komšić upozorio Schmidta: Neka dobro razmisli, takva odluka ne može proći bez posljedica

U slučaju da bošnjački politički radikali uistinu realiziraju plan o političkom istrebljenju Hrvata u Federaciji BiH nakon izbora ne bi vrijedio nijedan argument da srpska politika dalje ne zaoštri s planovima za odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. U suštini bošnjačka političari bi samo ubrzali raspad BiH. To ne žele u međunarodnoj administraciji angažiranoj u BiH.

Zbog toga je upregnuta medijska i politička mašinerija kojoj je kratkovidni cilj samo eliminirati Hrvate. U suprotnom pak slučaju izmjena Izbornog zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata vratila bi nakon skoro dva desetljeća BiH na Daytonske postavke, a državu na put k Bruxellesu. Upravo je tu ključan odnos Hrvata i Bošnjaka. Hlađenjem njihovih uzavrelih odnosa najviše bi profitirala država BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok