Mišljenja sam kako je unitaristička politika sarajevske čaršije toliko poremetila hrvatsko-bošnjačke odnose da ih je vrlo teško popraviti, kazao je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik HSS-a Mario Karamatić odgovarajućima pitanje može li eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta relaksirati odnose u FBiH.

On dodaje da se ti odnosi pogotovo se ne mogu popraviti nametanjem bilo kakve vrste od strane OHR a, jer je, kako kaže, nametanje i devastiralo te odnose.

-Panični napadi bošnjačkih medija zbog jednog članka na opskurnom AID ovom portalčiću (Istraga.ba, op, hms), na gosp. Schmidta zorno svjedoče kako bošnjačkoj mainstream politici nije ni na kraj pameti popravljati hrvatsko- bošnjačke odnose i ne bi se iznenadio da ti isti koji su primjerice gosp. Palmera proglasili četnikom sutra gosp. Schmidta proglase ustašom samo jer je možda pomislio nešto što ne odgovara islamističko-unitarističkom narativu, rekao je Karamatić.

Sugovornik HMS-a koji je i član Predsjedništva HNS-a smatra da visoki predstavnik nije ništa uradio, a sumnja i da će išta uraditi.

-Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je kako sada i gospoda iz međunarodne zajednice polako uviđaju da su stvorili islamističko-unitarističko čudovište u srcu Europe namećući zakone u BiH na štetu Hrvata i Srba, te uviđaju kako je ovakva BiH neodrživa i kao kolonija što de facto i de jure jeste, a kamo li kao samostalna država. U najkraće, ukoliko Hrvati u BiH ne budu jednakopravni u svakom segmentu, političkom, institucionalnom i teritorijalnom BiH ne može i neće postojati i to je danas jasno i u Brusselsu i Washingtonu. Jasno nije samo ovima u Sarajevu ali to je već njihov problem, kazao je Karamatić.

Podsjećamo, sarajevski mediji od jučer izvještavaju o tome da visoki predstavnik Schmidt provodi konzultacije s političkim akterima te radi na nametanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH čime bi bilo onemogućeno da Bošnjaci izaberu šest Hrvata u Dom narod Parlamenta FBiH. U tome slučaju bilo bi moguće izbaciti legitimne političke predstavnike iz vlasti u FBiH.

Od tada bošnjački političari različitih provenijencija daju izjave u svrhu strašenja predstavnika međunarodne zajednice da se slučajno ne usudili napraviti bilo kakav, kako ga oni zovu, “ustupak Hrvatima”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok