Među 484.000 građana koji su, prema podacima Unije za održivi povratak, od 2013. do kraja prošle godine napustili BiH nalaze se i stotine državnih službenika, policajaca, vojnika, pa čak i sudaca i tužitelja.

Odlazak se odvija i u drugom pravcu, jer zbog lošeg materijalnog položaja u državnim mnogi prelaze u entitetske institucije, čime se odvija tiho kadrovsko urušavanje BiH.

Prema podacima iz Granične policije (GP) BiH, samo u prošloj godini rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su za 66 službenika, među kojima je i dio onih koji su nezadovoljni uvjetima rada i plaćom zaleđenom na razini od prije 13 godina.

- Prema važećoj sistematizaciji, nedostaje nam 468 policijskih službenika za obavljanje aktivnosti u nadzoru državne granice. GPBiH posljednjih godina djeluje u izuzetno složenim uvjetima apsolutne potkapacitiranosti u pogledu nedostatka kadrova i materijalno-tehničkih sredstava - kazala je za Avaz.ba Franka Vican, glasnogovornica GPBiH.

Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 2019. do danas napustilo je 28 osoba – 17 policijskih, šest državnih službenika i pet zaposlenika. U istom periodu iz Tužiteljstva BiH je otišlo sedam, a iz Suda BiH devet zaposlenika. Na osobni zahtjev, radni odnos u VSTV-u u posljednje četiri godine prekinut je za 34 zaposlenika.

- Nisu u pitanju više ekonomski razlozi, već ukupna situacija u BiH, od sigurnosne do političke. Stalno dovođenje u pitanje opstanka države, pa i ovi posljednji pokušaji prijenosa nadležnosti - kaže za „Avaz“ Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok