Usljed suše i poskupljenja proizvodnje, smanjena je proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini, a mnogi farmeri sve češće se odlučuju za smanjenje grla ili prodaju farmi.

U svibnju ove godine ukupna količina prikupljenog kravijeg mlijeka u Bosni i Hercegovini bila je za 36,7 posto manja u odnosu na isti mjesec 2021. godine, a u lipnju bila je manja za 11,2 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Podaci pokazuju da je osobito pala proizvodnja mlijeka za piće čija je proizvodnja zbog niskih otkupnih cijena sve manje prihvatljiva proizvođačima, dok manji pad bilježi proizvodnja vrhnja, maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda. U porastu je, međutim, proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda (jogurt, kisela pavlaka, kefir, acidofilno mlijeko...), kojoj su se proizvođači najviše okrenuli, piše Indikator.

Mljekari upozoravaju da je stanje neizdrživo. Astronomska poskupljenja goriva, gnojiva i repromaterijala, na koje se nadovezala suša prepolovili su proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje tvrtke, dok drugi smanjuju broj stoke.

Rezervoari mljekara nisu više puni kao nekada i postoji strah da bi moglo doći i do nestašica mlijeka.

- Ova godina je po mljekare krenula izuzetno loše, poskupljenja koja su nastupila u svim našim ulaznim parametrima usložila su se sušom koja je prepolovila prinose za oko 50 %. Također, ogromne su štete i od divljih svinja i sve se to direktno odražava na našu proizvodnju. Mlijeko je esencijalna namirnica za život naših građana i nemojmo dozvoliti da u toj namirnici toliko ovisimo o uvozu, upozorava predsjednik Udruženja mljekara u Tuzlanskoj županiji Edin Glibanović.

Proizvođači mlijeka su više puta tražili pomoć države kako bi se stanje u mjlekarstvo popravilo, posebno kako bi se natjerale mljekare da podignu otkupne cijene mlijeka. Jedan od posljednjih zahtjeva jeste da država zbog suše proglasi stanje elementarne nepogode.

Kriza u proizvodnji mlijeka nije samo zahvatila farmere u Bosni i Hercegovini, sa sličnim problemima suočavaju se proizvođači i u drugim zemljama regije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok