Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt počeo je novi krug konzultacija s političkim strankama o Izbornom zakonu i Ustavu FBiH.

U Uredu visokog predstavnika BiH, kako je objavio Klix, počele su nove konzultacije između Schmidta i njegovog pravnog tima te predstavnika pojedinih političkih stranaka, a tema je Izborni zakon, Ustav Federacije BiH te provedba izbornih rezultata.

Konzultacije bi trebale, kako je objavio Klix, trajati idućih dana, a sve na tragu ranijeg Schmidtovog poziva političkim predstavnicima u FBiH u cilju pronalaženja rješenja za reformu Ustava FBiH, odnosno ključne teme popunjavanja federalnog Doma naroda.

Ove razgovore Schmidt je najavio krajem srpnja kada je donio odluku o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa. Tada je visoki predstavnik imao plan da nametne i politički segment koji se odnosi na Ustav FBiH, ali je nakon brojnih reakcija i negodovanja političkog Sarajeva ipak odustao.

Tada su bošnjačke političke stranke podigle cjelokupnu javnost, organizirale prosvjede u Sarajevu, pozivale na nasilje, slale prijeteće poruke i poruke mržnje usmjerene prema Hrvatima, a sve samo zbog najave da bi visoki predstavnik mogao nametnuti odluku koja se tiče Izbornog zakona.

Ovime bi se ispravila višegodišnja nepravda prema Hrvatima koju su činili visoki predstavnici donoseći odluke na njihovu štetu, a u korist Bošnjaka. Predizborna kampanja počinje 2. rujna. Ostaje vidjeti hoće li se išta dogoditi prije izbora, u što većina stranaka sumnja. Vjerojatno će pitanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH ostati za poslije izbora. Navodi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok