Niska otkupna cijena mlijeka, skuplja hrana za životinje, sušna godina… - brojne su stočare u BiH prisilile na smanjenje broja krava, piše Večernji list BiH.

I tako se danas u BiH dogodio scenarij na koji se još ranije upozoravalo - poluprazne ili prazne police na kojima je nekada stajalo mlijeko, što znači da bi moglo doći do drastičnih poskupljenja tog prehrambenog proizvoda.

Drastično smanjenje

Prema podacima koje je iznio klix.ba, značajno je smanjena proizvodnja mlijeka u BiH. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno je oko 12,5 milijuna litara manje nego u istom razdoblju lani, i to oko 7,7 milijuna litara u Federaciji, a ostatak u RS-u. Osim drastično manje proizvodnje, u BiH je problem i nemogućnost uvoza mlijeka iz Europe.

S nestašicom mlijeka problem imaju i susjedne zemlje, pa i cijela Europa. Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac rekao je za klix.ba kako mlijeka nema ni u Bosni i Hercegovini, ni u regiji ni u Europi. - Mladi odlaze, napuštaju sela i nema tko proizvoditi mlijeko. S druge strane, problem je i suša u cijeloj Europi, a koja je dovela do nesklada cijena mlijeka i ulaznih cijena na farmi, gdje je cijena mlijeka i sada maksimalno 80 feninga, što pokazuje kako se ne može proizvoditi. Razgovarali smo s predstavnicima Mlijekoprodukta o cijeni mlijeka, gdje smo predočili da proizvodna cijena mora biti minimalno 1,20 KM. Sada je cijena litre mlijeka u trgovini 2,50 KM (3,2% masti). Mislimo da proizvođačka cijena mora ići s 0,80 KM na minimalno 1,20 KM kako bi se spasilo mljekarski sektor. I po toj cijeni od 1,20 KM računamo da ćemo izgubiti 20 - 30 posto proizvođača - objasnio je Usorac za navedeni medij. Upozorava kako nema više uvoznog mlijeka, pa ni mesa. - Poskupjelo je sve, pa mora i mlijeko. Ne možemo čuvati mir na mlijeku jer, ako budemo to radili, nestat će i ovo malo proizvođača koje imamo u BiH. Cijena u maloprodaji je 2,50 KM, a nama plaćaju 0,70 KM - kazao je.

Usorac je nedavno za Večernji list iznio podatke koliko je zapravo pao broj onih koji su se nastavili baviti poljoprivredom. - Broj poljoprivrednih proizvođača pao je s nekadašnjih 12.000 na 2000, a četiri ili pet ih je mlađe od 40 godina. Broj mljekara u Republici Srpskoj je s nekadašnjih 17.600 pao na 2000 - kazao je.

Konkretne mjere

Dvije susjedne države su zbog istog problema s kojima se danas susreće i BiH već pokrenule neke konkretne mjere. Naime, hrvatska Vlada planira mjere koje podrazumijevaju ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica, među kojima je i mlijeko, dok je Srbija zabranila izvoz. Prema odluci vlasti u Srbiji, iz te je države zabranjen izvoz sirovog i pasteriziranog mlijeka za sve države, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a sve radi omogućavanja redovite opskrbe stanovništva mlijekom i sprječavanja odljeva sirovina izvan granica zemlje. Kako su prije nekoliko dana kazali iz jedne od srpskih mljekara, smanjena je proizvodnja sirovog mlijeka, na što je izravno utjecala otkupna cijena mlijeka. - Prema nekim projekcijama, mljekare su u posljednjih mjesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 posto. S druge strane, nitko ne zna koliko mlijeka Srbija izvozi na europsko tržište, koje donosi bolju zaradu od domaćega. Zato je najvjerojatnije i smanjena distribucija mlijeka u naše trgovine - kazali su medijima. Cjelokupna situacija s poljoprivrednim sektorom znak je za uzbunu. Potrebno je žurno donijeti konkretne mjere, upozoravaju poljoprivrednici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok