Federalni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke vezane za kretanje cijena roba i usluga u Federaciji BiH. Potrošačke cijene u kolovozu 2022. godine u prosjeku su rasle za 0,1 posto u odnosu na srpanj.

Godišnja inflacija u Federaciji BiH u odnosu na kolovoz prošle godine iznosila je 17,4 posto. U srpnju je godišnja razina inflacije iznosila rekordnih 17,6 posto. Ovako visok stupanj inflacije pokazuje u kakvom se problemu nalaze stanovnici BiH, odnosno kućni proračuni velikog broja građana. Promatrano po odjeljcima klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 1,9 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,1 posto, rekreacija i kultura za 1,0 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,9 posto, ostala dobra i usluge za 0,4 posto, obrazovanje za 0,2 posto i zdravstvo za 0,1 posto. Cijene su pale u odjeljcima: prijevoz za 3,8 posto i odjeća i obuća za 2,0 posto. U ostalim odjeljcima cijene se nisu mijenjale. Navodi Večernji list.

S druge strane, inflacija na razini Europske unije kudikamo je manja. Prema brzoj procjeni Eurostata, inflacija je dosegnula 9,1% u kolovozu. Upravno vijeće Europske središnje banke stoga je nedavno odlučilo povećati tri ključne kamatne stope ESB‑a za 75 baznih bodova. Tim velikim korakom pospješuje se prijelaz s vrlo akomodativne razine ključnih kamatnih stopa na razine kojima će se postići što skoriji povratak inflacije na ESB‑ov srednjoročni cilj od 2 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube