Srijeda je jutro. Vrijeme od 6 do 7 ranoranioci krate uz prvu kavu, paštetu i kruh. Samo te tri stavke plaćene su za barem marku i pol više nego prije pola godine, piše Večernji list BiH.

Kruha u pekarama više nema ispod 1,70 KM. Podsjećamo se i na neka dobra, stara studentska vremena kada se s malim kruhom od 60 feninga preživljavao dan. U ovih godinu dana kruh je prema Eurostatu poskupio za čak 31 posto. Jedna kiflica sada košta koliko je donedavno bila štruca kruha u pekarnama. Tražimo sugovornika koji ima cijelu ovu situaciju u malom prstu i nalazimo ga u Semberiji.

Proizvodi 15 vrsta kruha

On je predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš. Njegova priča pomalo je filmska. U jednom trenutku razmišljao je sa suprugom preseliti preko oceana, već je pokrenuo neke procese oko odlaska jer je dotad radio kao pomoćni pekar u Beogradu i imao je taj posao u malom prstu. Međutim, jednog dana je presjekao. Odlučili su ne ići u Kanadu, nego se vratiti u rodnu Bijeljinu i u 16 kvadrata unajmljenog prostora otvoriti pekarnu. Sve ostalo je povijest jer Pelemiš danas proizvodi čak 15 vrsta različitog kruha, 30 vrsta peciva i kore za pite i baklavu. Otišle su cijene, prvo mu nabacujemo, na što poduzetnik i ugledni pekar spremno odgovara. - Znamo sve. U ove dvije godine dogodila nam se pandemija koronavirusa, onda ova situacija u Ukrajini i došlo je do naglog skoka cijena, svega, a ne samo prehrambenih proizvoda - priča nam Radenko. Pitamo ga kako kupci gledaju na to što se događa. - Došlo je do poskupljenja svih artikala i kruh je morao pratiti te cijene. Pa cijena nafte i goriva, tu se dogodio preveliki skok. I evo razgovaramo s kupcima, svjesni su situacije u kojoj se nalazimo i nema negativnih reakcija, a da je teško, nažalost, tako je, ali borimo se nekako svi zajedno - priča nam sugovornik. Pitamo i kakva je situacija sa pšenicom jer vidimo da cijena ne pada te ima li je barem dovoljno. Podsjećamo i da su u susjednoj Srbiji bili prinosi pšenice oko tri milijuna tona te da su u toj državi kazali da je ima dovoljno za cijeli Balkan, pa pitamo Pelemiša je li to uistinu tako. - Mi smo ove godine imali jako dobar urod i istina je da je situacija dobra, kako ovdje tako i u okruženju. I treba uzeti u obzir da mi imamo pšenice nekih 30 posto za sudjelovanje u domaćoj prehrambenoj industriji, a ostatak uvozimo iz regije. Eto, prednost je što su potrebe Srbije oko milijun i pol tona, tako da je trenutačna situacija stabilna, imat ćemo otkud i uvesti. Tako da, što se te tiče te stavke, za opskrbu se ne treba brinuti, ne treba se bojati, ali ta cijena je problem. Mi smo, s obzirom na jako dobar urod u okruženju, pa i onda na ovu činjenicu da je žito krenulo iz Ukrajine u Europu (i ta se situacije dijelom stabilizira), mislili da će doći i do nekog pada cijena, ali nažalost do toga nije došlo - priča nam poduzetnik i poznati pekar. Kaže i da, kada su količine u pitanju, mir imamo i do polovine iduće godine.

Očekivanja

- Evo, to mogu reći, prema ovome što sada imamo, a neka se ne dogodi ništa što bi dramatično promijenilo situaciju, opskrba je sigurna ove godine i do polovine iduće godine. Znači, imamo dovoljno i pšenice i brašna. A opet ćemo se vratiti na cijenu. Pšenica je burzovna roba. Ovisi o svjetskim kretanjima. Imamo ponudu i potražnju koje, naravno, utječu na cijenu i mi ne možemo u ovom trenutku ništa prognozirati. Ali opet je lakše kada znamo da imamo dovoljne količine i da ćemo se prehraniti, a i nadat ćemo se da cijene neće više radikalno rasti ili da će se dogoditi neka dobra svjetska vijest pa da dođe do pada cijena - ispričao je za Večernji list Radenko Pelemiš, poznati semberijski pekar i prvi čovjek Udruge pekara. Za paštetu s početka teksta, kako stvari stoje, kruha će biti, a cijene nećemo prognozirati jer sve poskupljuje, a mi ćemo se radije nadati da će se i to konačno zaustaviti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok