"Loši uvjeti u rodilištima i akušersko nasilje su temelj mnogih drugih problema s ovim segmentom zdravstva, između ostalog, i problema korupcije u rodilištima", objavljenom povodom najnovijeg Izvješća Europske komisije.

Iz Udruženja Baby Steps su naveli da su u jeku vijesti o uvjetnoj preporuci Bosne i Hercegovine za status kandidata za članstvo u EU, bez mnogo medijske pažnje prošle pojedine značajne stavke Izvješća Europske komisije o nužnim koracima koje je, prema njihovom mišljenju, potrebno poduzeti kako bi se stekli uvjeti za punopravno članstvo, piše Akta.

“Među njima su i odredbe klastera o unutarnjem tržištu, za koji Komisija naglašava da je ključan za pripremljenost Bosne i Hercegovine za ispunjavanje zahtjeva za članstvo. Klaster o unutarnjem tržištu, između ostalog, tretira i pitanje javnog zdravstva, gdje se po prvi put u izvješćima Komisije spominje poboljšanje uvjeta u rodilištima i zabrana akušerskog nasilja. U izvješću se navodi: ‘Bosna i Hercegovina mora poboljšati uvjete u bolnicama i rodilištima, i zabraniti akušersko nasilje, u skladu sa svojim obvezama prema Istanbulskoj konvenciji’. Komisija kao obrazloženje navodi da EU osigurava visoke zajedničke standarde za očuvanje prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti”, navode.

Drugim riječima, pojašnjavaju, standardi zdravstvene skrbi u bh. rodilištima nisu prihvatljivi Europskoj uniji, kao i to da bh. rodilišta ne poštuju prava pacijenata na adekvatan način i tretman koji rodilje u BiH imaju na svojim porodima, kako dodaju, nije onaj koji rodilje u EU imaju na svojim porodima.

“Osobito je značajno prepoznavanje i isticanje problema akušerskog nasilja, koje je općeprisutno u bh. rodilištima i koje je u posljednjim godinama konačno isplivalo u javnost, nakon desetljeća skrivanja i šutnje. Loši uvjeti u rodilištima i akušersko nasilje su temelj mnogih drugih problema sa ovim segmentom zdravstva, između ostalog i problema korupcije u rodilištima – problema kojim se udruženje Baby Steps bavi već dvije godine. Iskustva svjedoče da su obitelji često očajne da rodilji i novorođenčetu omoguće najbolju šansu da porod prođu bez trauma, do te mjere da su spremne sudjelovati u kaznenom djelu i dati mito zdravstvenim radnicima, koje je nerijetno izravno ili naizravno iznuđeno. Obitelji se odlučuju na ovakav korak jer imaju priliku iz svoje okoline i iz medija čuti tuđe priče, vidjeti posljedice koje nesavjesan rad zdravstvenih radnika može da ostavi na rodilju i dijete”, dodaju iz udruženja.

Iako se ovaj vid korupcije imenuje kao “sitna korupcija”, dalje navode da kroz ovakvo trgovanje dobrobiti rodilja i novorođenčadi godišnje hodnicima rodilišta procirkulira više od dva milijuna KM.

“‘Kuverte’ u rodilištima – mjestima gdje se navodno brine o najranjivijem segmentu društva, samo ukazuju na opće loše stanje zdravstva u BiH i normalizaciji korupcije u svim segmentima javnih servisa. S obzirom na to da je poduzimanje odlučnih koraka na jačanju prevencije i borbe protiv korupcije jedan od temeljnih uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi bila razmatrana za članstvo u EU, nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti također vidjeti i ozbiljniji i strožiji tretman korupcije u zdravstvu”, zaključili su iz Udruženja Baby Steps.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok