Bh. građani svakodnevno se suočavaju sa sve težim uvjetima za život. Cijene namirnica i usluga u BiH progresivno rastu.

Za neke artikle povećanje cijena jako je očigledno, dok se u ostalim slučajevima radi o malim, ali gotovo svakodnevnim poskupljenjima, što u konačnici dovodi do značajnog uvećanja životnih troškova, piše Večernji list BiH.

Hrana i piće

Kako pokazuju posljednji podaci državne agencije za statistiku, potrošačke cijene u BiH u rujnu u odnosu na prethodni mjesec ove godine prosječno su rasle za 1,2 posto. Uspoređujući isti mjesec ove i prošle godine, iz Agencije su priopćili kako je razina cijena u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec lani viša za 17,3 posto. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 10,9 posto, zdravstvo za 1,7 posto, prijevoz 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, restorani i hoteli za 12,4 posto te ostala dobra i usluge za 7,6 posto.

Niže cijene jedino su zabilježene kod odjeće i obuće i prosječno su, pokazuju podaci, proizvodi iz toga odjeljka jeftiniji za 6,3 posto. Uspoređujući pojedinačne proizvode iz istog mjeseca prošle i ove godine, vidljivo je kako je, kada je riječ o hrani, npr. riža prosječno poskupjela za više od jednu marku. Lani u rujnu prosječna je cijena ovoga proizvoda bila 3,1 KM, dok je u istom mjesecu ove godine za istu količinu bilo potrebno izdvojiti 4,2 KM. Kruh od pšeničnog brašna je prosječno, pokazuju podaci, skuplji za 0,9 feninga, lani su se u rujnu za kruh izdvajale 2,3 KM, a u istom mjesecu ove godine 3,2 KM. Iako je brašno po kilogramu zabilježilo značajniji rast cijena, prema službenoj statistici prosječno je poskupjelo za 0,60 feninga, odnosno s 1,1 KM, koliko je kilogram stajao lani, sada je poskupjelo na 1,7 KM. Juneće meso ove godine dosta se rjeđe nalazi na trpezama bh. građana, a jedan od osnovnih razloga za to je, jasno je, drastično poskupljenje.

Za kilogram ovoga mesa bh. građani u rujnu lani su prosječno izdvajali 13,9 KM, a točno godinu dana kasnije 18,3 KM, što znači da je ista količina mesa prosječno skuplja za 4,4 KM. Kilogram svježe piletine skuplji je za 1,4 KM, a svinjetine s kostima za dvije KM. Za litru mlijeka u tetrapaku bh. građani u promatranom mjesecu ove godine u odnosu na isti mjesec lani prosječno su više izdvajali - 0,6 KM, tvrdokorni sir 6,9 KM, kilogram maslaca 8,5 KM, litru ulja za 1,8 KM. Kilogram kristal šećera je s 1,3 skočio na 2,2 KM, kilogram meda s 18,2 na 20,1 KM, kilogram soli s 0,9 KM na 1,1 KM. Više novca izdvajalo se i za omiljeni napitak bh. građana - kavu. Kako je prikazano ista je količina u godinu dana poskupjela za 3,3 KM, točnije cijena je s 13,4 skočila na 16,7 KM.

Isplaćena plaća

Električna energija u godinu dana nije mijenjala cijenu, dok je zemni plin po metru kubnom s 0,7 poskupio na 1,3 KM, lož ulje po litri s 1,9 na 2,8 KM. Crni ugljen po toni skuplji je za 35,7 KM, a drva po kubnom metru za 23,4 KM. Kada je pak riječ o potrošačkoj košarici, prema izračunu SSS BiH, ona je u rujnu iznosila 2852,37 KM, dok je posljednja isplaćena prosječna plaća iznosila 1122 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 39,34%, što prema izračunu nije potrebno ni za hranu za koju je, kako su izračunali, potrebno izdvojiti 43,68% novca. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok