Glasnogovornik State Departmenta Ned Price osvrnuo se na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a te su pozdravili produženje mandata misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, naglašeno je kako Sjedinjene Američke Države odobravaju produženje misije ALTHEA.

"Misija je ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu. Operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", naveli su i State Departmenta.

Također, osvrnuli su se i na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i korištenje bonskih ovlasti sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka europskim integracijama. U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da riješi dugotrajne probleme podjele vlasti i suprotstavi se bilo kakvim antidaytonskim aktima. Visoki predstavnik zaslužuje punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku", poručili su, prenosi Klix.

Na kraju, iz State Departmenta su komentirali i rezultate Općih izbora.

"Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju prava tijekom Općih izbora i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju vlast na svim razinama. Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokracije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude", zaključili su iz State Departmenta.