Nezaposlenost, politička i osobna nesigurnost, siromaštvo, neuređen sustav razlozi su sve većeg odlaska građana BiH. Samo u prošloj godini državu je napustilo 170.000 osoba.

U proteklih 10 godina taj broj iznosi oko pola milijuna. Procjene Saveza samostalnih sindikata su kako bi BiH ove godine moglo napustiti 350.000 osoba. Posebno zabrinjava činjenica da odlaze visokoobrazovani ljudi s radnim iskustvom. Ali i obitelji s djecom.

Mladi žele otići

Mladi koji su otišli kažu kako ne žele živjeti od danas do sutra, žele sigurnost i plaće od kojih mogu živjeti normalno. BiH, kažu, to nije. Aziz Đipa, voditelj Odjela za istraživanje pri Institutu za razvoj mladih "Kult", za FTV je predstavio rezultate prošlogodišnjeg istraživanja o tome zašto se odlazi iz BiH, koliko je mladih otišlo, a koliko planira otići. - Čak je 51% mladih tada željelo napustiti BiH. Nezgodniji podatak je kako je više od 40% mladih željelo trajno napustiti BiH. To su veliki brojevi - kazao je Đipa. Istaknuo je kako se o točnim brojevima ne može govoriti jer zakonska regulativa ne obvezuje ljude na prijavljivanje napuštanja BiH na dulje vrijeme i to treba rješavati u idućem razdoblju. - Razlozi napuštanja BiH su obrazovanje i zapošljavanje - kaže Đipa i naglašava kako to treba biti fokus donositelja odluka u sljedećih pet godina. Đipa dodaje kako u posljednje vrijeme odlaze mladi koji su ili završili obrazovanje ili čak ostvarili dio karijere - razlozi su financijske prirode, ali su nezadovoljni i društvenim ambijentom. Kako u BiH nešto ne štima, vidljivo je i iz službene statistike. U kolovozu ove godine je s evidencija službi za zapošljavanje brisano ukupno 20.137 osoba, od čega je zaposleno 8850 njih. Dakle, čak 11.287 nije brisano zbog zaposlenja, bar ne zaposlenja u BiH. Piše Večernji list BiH.

Posljedice pandemije

Krajem kolovoza u BiH su na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje bile 360.434 osobe, što je za 32.117 ili 8,19% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u srpnju 2022. godine u BiH je bilo 837.244 zaposlenih. Analizirajući trendove zapošljavanja osoba s evidencije, iz ARZ-a kažu kako je broj zaposlenih radnika s evidencija nezaposlenih u BiH kontinuirano rastao do 2020. - Tada je zbog ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 doživio oštar pad. U 2021. ponovno smo imali trend rasta broja zapošljavanja osoba s evidencija nezaposlenih, ali taj je broj još bio manji za 16% u odnosu na razdoblje prije COVID-19. U ovoj je godini trend zapošljavanja osoba s evidencija nezaposlenih za 6% manji nego prošle godine, tako da je sigurno da brojevi od prije COVID-19 neće biti ostvareni - kazali su za Srpskainfo iz ove agencije. Broj zaposlenih u FBiH, prema prebivalištu zaposlenika na dan 31. listopada 2022., je 539.551, podaci su Porezne uprave FBiH. Ovaj broj veći je za 8302 u odnosu na podatak od 31. listopada 2021., kada je broj zaposlenih bio 531.249. Broj od 8302 novozaposlenih ne ulijeva nadu onima na zavodima da će u skorije vrijeme riješiti svoj status.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok