Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je kako se čini da stvari idu u pravcu toga da će se fomirati koalicija Osmorke i HDZ-a i da nakon uspostave vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon da bi Hrvati birali člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Na pitanje jesu li HDZ i Osmorka novi koalicijski partneri Čović je kazao da će vidjeti, ali da se čini da ide u tom pravcu.

"Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja vidio, ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usuglasili i onda idemo u narednu fazu kako bi ispoštovali sve rokove", rekao je Čović za RTV HB.

Smatra da imaju dovoljno kapaciteta da s Osmorkom formiraju izvršnu vlast do Božića.

 

"Tamo gdje možemo u županijama zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara", naglasio je Čović.

Dodao je da se sa "uzurpacijom" pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata mora rasčistiti trajno i zbog toga priča o Izbornom zakonu.

"Moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da se razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi. To moramo kao dio reformi za kandidacijski status uraditi", kazao je Čović.

Podsjećamo, u centrali SDP-a održan je sastanak na kojem je nazočilo osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka - usuglašen.

Presudna politička borba u smislu izgleda buduće vlasti u Federaciji BiH i BiH odvija se u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH između stranaka Osmorke s jedne i SDA i DF-a s druge strane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok