Iako je cijena litre mlijeka na policama trgovina dostigla 2,70 KM, mljekari su već duže vrijeme nezadovoljni i upozoravaju da je proizvodnja u padu. Sve je veći broj onih koji se odlučuju zatvoriti farme.

Kako kažu za Avaz, otkupna cijena mlijeka je niska i iznosi od 75 do 90 feninga po litru. Glavni krivac za neviđene cijene mlijeka su trgovci, koji zadovoljno trljaju ruke jer, kako ističu, oni su ti koji određuju cijenu proizvoda, a najteže je proizvođačima i potrošačima.

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz USŽ, proizvodnjom mlijeka se bavi već 20 godina, a na farmi ima 120 muznih krava. Kako kaže, prošla godina bila mu je najteža od kada se bavi ovim poslom.

– Cijena sirovina za proizvodnju mlijeka veća je od 100 do 300 posto. Našli smo se u nezavidnoj situaciji, očekivali smo pomoć države koju nismo dobili. Dodatna sredstva od PDV-a i trošarina skupljaju se u proračunima, proračuni se prelijevaju, a poljoprivredni proizvođači u ovoj teškoj, izvanrednoj situaciji nisu dobili ništa – ističe Veladžić.

Iako je, kako kaže, proizvodnja mlijeka u narednom razdoblju upitna, cijene na policama ne prestaju rasti. Građani vrše pritisak na farmere da im prodaju mlijeko na kućnom pragu kako bi platili manje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok