Potrošačke cijene u Federaciji BiH su u listopadu 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. godine porasle za 19,1 posto (godišnja inflacija), podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U listopadu 2022. godine cijene su u prosjeku porasle za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, piše Večernji list BiH.

Pad standarda

Cijene u listopadu porasle su u odjeljcima stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 8,2 posto; namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 2,8 posto; hrane i bezalkoholnih pića za 1,8 posto; prijevoza za 1,5 posto, obrazovanja za 1,3 posto; rekreacije i kulture za 1,1 posto; odjeće i obuće za 1 posto; restorana i hotela za 0,7 posto te zdravstva za 0,6 posto.

U odjeljku ostalih dobara i usluga cijene su porasle za 0,4 posto, a alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto. Cijene su pale u odjeljku komunikacija za 0,1 posto. Sindikalna potrošačka košarica u BiH u četiri je godine porasla za 927 KM, a prosječna plaća za 206 KM, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, koji proteklih godina redovito objavljuje izvješća o kretanju potrošačke košarice u zemlji. Kako pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikalna potrošačka košarica u listopadu ove godine iznosila je 2905 KM, što je više za gotovo 930 KM u odnosu na 2019. godinu. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za kolovoz 2022. iznosila je 1138 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 543 KM. Prema tome, pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom iznosi 39,17 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 18,69 posto. Sindikalna potrošačka košarica za listopad 2021. godine iznosila je 2101 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za kolovoz 2021. iznosila je 1000 KM, pa je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom tada iznosila 47,58 posto. Potrošačka košarica za listopad 2020. godine bila je 1779 KM, a prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH u kolovozu 2020. iznosila je 949 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je tada iznosila 53,34 posto.

Sindikalna potrošačka košarica u listopadu 2019. godine iznosila je 1978 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za kolovoz te godine iznosila je 932 KM te je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom bila 47,1 posto.

Najave poskupljenja

Nažalost, to nije kraj agonije građana BiH. Do Nove godine poskupljuju brašno, pekarski proizvodi, meso, mlijeko... Cijene se i sada mijenjaju na dnevnoj razini. Ono što najviše zabrinjava jest da stalno rastu cijene osnovnih životnih namirnica, bez obzira na ograničavanje marži. Već sada je izvjesno da će poskupjeti brašno.

Prema najavama mlinara, u RS-u će biti skuplje za 10 posto do kraja godine, što znači do 3,50 maraka veću cijenu za vreću brašna od 25 kilograma. To će posljedično prouzročiti poskupljenje svih pekarskih proizvoda i proizvoda od pšenice i brašna. Ono što su najavili poskupljenje je od 10 posto. Ne tako davno mljekari su upozoravali da će litra mlijeka koštati kao litra benzina. Međutim, prema najavama, mlijeko će do kraja godine koštati i tri marke. Nije to jedino što će poskupjeti, već se najavljuju poskupljenja pilećeg mesa.

Bez konkretnih mjera i s malim plaćama građani BiH iz dana u dan sve su siromašniji, a životni standard sve je niži. Sve veći jaz između mjesečnih primanja i troškova primorao je građane na odricanje. Sad je na red došla hrana jer ostalog smo se već odavno odrekli.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok