• Short title article: Ključne reforme

Vlada Federacije BiH je na sjednici 12. siječnja usvojila amandmane na predložene Zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji se već godinama nalaze u parlamentarnoj proceduri.

U raspravama oko formiranja nove vlasti, te proračuna za 2023. godinu, ova vijest je prošla neopaženo, iako se radi o ključnoj reformi o kojoj se priča najmanje jedno desetljeće.

Iz Vlade Federacije su kazali da je cilj zakona smanjenje poreznog opterećenja rada i pojednostavljenje cijelog sustava, te rast plaća radnika i njihovih budućih mirovina. Pored toga, ovi zakoni su ključni za stvaranje novih radnih mjesta, međunarodne konkurentnosti i izvoza.

- Uzimajući u obzir rast javnih prihoda Vlada se odlučila na dodatno rasterećenje u odnosu na prijedloge koji se od 2018. godine nalaze u Parlamentu Federacije BiH. Tako je stopa doprinosa smanjena za jedan postotni bod i ubuduće bi umjesto 41,5 posto iznosila 31,5 posto. Osim toga, osobni odbitak poreza na dohodak se povećava na 1.000 KM, a svaki dodatni dohodak iznad tog iznosa bi se oporezivao stopom od 13 posto – pojasnili su iz Vlade.

Dodali su kako je namjera ovih izmjena da radnici koji zarađuju manju plaću od prosječne u Federaciji BiH ne plate niti jednu marku poreza na dohodak.

- U ovom trenutku osobni odbitak iznosi 300 KM, s tim da on može biti i viši u slučaju izdržavanog bračnog druga i u ovisnosti od broja djece. Međutim, zaposleni bračni par bi po novom prijedlogu imao porezni odbitak od ukupno 2.000 KM, što je neusporedivo više nego što prosječno domaćinstvo ima u ovom trenutku. Posljednje izmjene Vlade Federacije BiH, dakle, neminovno idu u smjeru dodatnog rasterećenja rada i gospodarstva između 200 i 300 milijuna KM godišnje, ističu u Vladi.

Također dodaju kako će se fiskalnim zakonima ubuduće oporezivati sve trenutno neoporezive stavke poput toplog obroka, prijevoza i regresa.

- Uštede od smanjenja doprinosa za 10 postotnih bodova, te rast osobnog odbitka poreza na dohodak bez obzira na to jamče rast trenutnih primanja radnika u Federaciji BiH. Uz to, što je primanje radnika trenutno veće, to je i veća ušteda od novih fiskalnih zakona, što je posebno važno za produktivne i rastuće grane poput IT sektora koji se suočava s velikim izazovima da konkurira s međunarodnim plaćama i zadrži radnike. Konačno, i premda može djelovati beznačajno, budućim oporezivanjem svih trenutno neoporezivih stavki, svaki radnik u budućnosti može računati na veću mirovinu, kazali su u Federalnoj vladi.

Posljednjim amandmanima, dodaju, također je bolje regulirano pitanje izuzimanja stipendija, troškova prakse i volontiranja od porezna na dohodak koji nisu više u fiksnom već u postotnom iznosu u odnosu na prosječnu plaću, što je značajno uzimajući u obzir trenutna inflatorna kretanja.

Pored toga, istaknuli su iz Federalne vlade, kao pogodnosti umirovljenicima, predloženo je da se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u mirovinu s tri na šest prosječnih plaća. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok