• Short title article: Odbacivanje građanske države

Za bosanskohercegovačku političku praksu iznenađujuće je brzo uspostavljena vlast na državnoj razini.

Dominantne političke snage iz hrvatskog i srpskog naroda HDZ BiH i SNSD sklopile su koaliciju s grupacijom probošnjačkih stranaka okupljenih oko SDP-a i izabrale novo čelništvo Parlamentarne skupštine i Vijeće ministara BiH, piše Večernji list BiH.

Odbacuju građanski koncept

Nakon duljeg vremena vodeća bošnjačka stranka SDA ostala je izvan državne vlasti. Međutim, taj proces slanja stranke Bakira Izetbegovića u oporbu na entitetskoj, odnosno na razini Federacije BiH ide znatno teže. HDZ i blok oko SDP-a ("osmorka") su i na toj razini dogovorili koaliciju bez SDA, ali procedure i moć koju ta stranka ima u Domu naroda Parlamenta FBiH otežavaju i odgađaju uspostavu nove federalne vlasti.

Iako se godinama borila za građanski koncept "jedan čovjek, jedan glas", po kojem bi bošnjački narod, kao najbrojniji, dominirao, pogotovo u Federaciji, Stranka demokratske akcije sad se grčevito hvata za argument legitimnog nacionalnog predstavljanja koji je do jučer odbacivala. Naime, uz malo sreće i političke trgovine, SDA je osigurao premoć u bošnjačkom Klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time i ekskluzivno pravo kandidiranja bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu Federacije BiH. Tako je, uz Lidiju Bradaru (HDZ) i Igora Stojanovića (SDP), kadar SDA Refik Lendo izabran za predsjednika/dopredsjednika FBiH. Zakon propisuje da se njih troje međusobno dogovore tko će biti predsjednik, a tko dopredsjednici. Međutim, Lendo je već u tome pokazao nekooperativnost, pa će o tomu na kraju odlučiti Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Već je izvjesno, u skladu s dogovorom HDZ-a i "osmorke", da će predsjednica Federacije biti Lidija Bradara, dok bi čelnik SDP-a Nermin Nikšić trebao postati federalni premijer.

I Srbi prijete blokadom

No, taj dio političkog dogovora novih koalicijskih partnera bit će teže realizirati jer suglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH moraju dati i predsjednik i oba dopredsjednika Federacije. Lendo, ali i cijeli SDA, poručuju da nikada neće podržati imenovanje Vlade u kojoj nema i te stranke. Čelnik SDA Bakir Izetbegović poziva predsjednike HDZ-a i SDP-a Dragana Čovića i Nermina Nikšića da prihvate "političku realnost", a to je da samo SDA, HDZ i SDP imaju kapacitet formirati Vladu Federacije BiH. Čović i Nikšić ne žele sa SDA i pozivaju se na parlamentarnu većinu koju su okupili bez SDA.

Pat-poziciju mogao bi presjeći visoki predstavnik Christian Schmidt novim odlukama ili tumačenjima procesa uspostave vlasti, ali nema naznaka da je on spreman ponovno se umiješati u taj proces. Njegovo upletanje vjerojatno bi značilo odluku koja bi SDA izbila mogućnost blokade izbora nove vlasti. Svjesni su toga i u toj stranci pa Schmidtu preventivno prijete masovnim prosvjedima. Zbog očitih simpatija SAD-a i EU prema novoj koaliciji, SDA optužuje Zapad za antibošnjačku islamofobnu politiku. Tvrdi da izbacivanjem iz vlasti vodeće bošnjačke stranke šalje lošu poruku cijelom narodu. Ide se dotle da pojedini dužnosnici SDA, poput utjecajnog Harisa Zahiragića, prijete okretanjem Bošnjaka prema Istoku, odnosno prema Iranu, Kini ili Rusiji.

I dok su opstrukcije SDA glavni problem na federalnoj razini, pojavljuju se već i prvi problemi unutar nove vlasti na razini države BiH. Srbi u Vijeću ministara BiH prijete blokadom svih odluka ako hrvatski i bošnjački ministri ne prihvate gradnju tzv. istočne interkonekcije, odnosno novog plinovoda iz Srbije prema Banjoj Luci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok