• Short title article: Rekordna dobit

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je, sudeći prema prvim podacima, ostvario rekordnu dobit u 2022. godini.

Komercijalne banke u BiH imale su lani ukupnu dobit nešto veću od 502 milijuna KM i ona je za 22,8 posto je veća nego 2021. godine kada je iznosila 409 milijuna KM, izvještava Indikator.ba.

Banke u Federaciji BiH ostvarile su dobit od 363,4 milijuna KM, što je za 23,7 posto više nego godinu ranije kada je dobit bila 293,6 KM.

Banke u Republici Srpskoj zabilježile su financijski rezultat od 139 milijuna KM, što je 20,3 posto više nego 2021. kada je višak prihoda nad rashodima bio 115,5 milijuna KM.

Bankama je profitabilnost porasla prije svega zahvaljujući smanjenju rezerviranja za nekvalitetne kredite i padu razine loših kredita.

Osim toga, nakon dužeg vremena bilježile su i rast prihoda od kamata, usprkos tome što je mjerama regulatora tržišta postavljen limit za povećanje kamatnih stopa na kredite vezane za euro u uvjetima rasta referentnih kamatnih stopa u eurozoni.

Na drugoj strani bankama su porasli troškovi, uključujući i troškove za plate i doprinose zaposlenih, što je očekivano zbog visoke inflacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok