• Short title article: Važan poziv
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je predsjedateljicu Vijeća ministara Borjanu Krišto da sudjeluje na Summitu za demokraciju koji će se održati virtualno, a okupit će važne zemlje svijeta, što predstavlja važno priznanje BiH koja je s ostalim zemljama ovoga dijela Europe u velikim iskušenjima vezanim uz očuvanje i razvoj demokracije nasuprot nasilju i promoviranju nedemokratskih režima, piše Večernji list BiH.

Važan poziv

- Nalazimo se na prekretnici u povijesti - odluke koje naše demokracije donesu sada odredit će smjer svijeta u predstojećim desetljećima. Stoga će ovog ožujka Sjedinjene Države, Kostarika, Nizozemska, Republika Koreja i Republika Zambija biti domaćini drugog Summita za demokraciju, koji će okupiti čelnike iz cijelog svijeta kako bi pokazali i raspravili kako demokracije mogu nastaviti funkcionirati za sve - stoji u pismu američkog predsjednika, doznaje Večernjak. Pismo ovoga sadržaja vlastima BiH upućeno je posredstvom Veleposlanstva BiH u Washingtonu. U nastavku pisma najvažniji lider svijeta izvješćuje o sadržaju ovoga okupljanja svjetskih čelnika, a na kojemu sudjeluje i niz drugih dužnosnika, čime se daje do znanja kako su postignuća u demokraciji jednako važna te predstavljaju baštinu cijelog slobodoumnog svijeta. - Uime sudomaćina Summita, želio bih vas pozvati da prisustvujete plenarnoj sjednici virtualnih čelnika 29. ožujka 2023. kako bismo vodili iskreni razgovor o moći i potencijalu demokracije diljem svijeta. Nadalje, 30. ožujka 2023. vaša je vlada pozvana sudjelovati na regionalnom skupu na razini ministara kako bi se raspravljalo o tome kako javni i privatni sektor mogu surađivati na promicanju naših zajedničkih demokratskih vrijednosti i vizije svijeta. Službenu pozivnicu za ovaj događaj zasebno će poslati sudomaćin, a radujemo se što ćemo uskoro podijeliti dodatne pojedinosti s vašim timom - stoji u pozivnici. Ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina dobiva poziv na najvišoj razini kako bi se priključila ovome skupu. - Što je najvažnije, radujemo se suradnji s vama i građanima Bosne i Hercegovine kako bismo nastavili graditi na napretku koji smo postigli tijekom prvog Summita za demokraciju u prosincu 2021. Zajedno možemo nastaviti podržavati ljudsko dostojanstvo, osloboditi ljudski potencijal i donijeti mir i prosperitet za sve naše ljude. Jer, kao demokracije, ako radimo zajedno, ništa nije izvan našeg dosega - stoji u pozivu američkog predsjednika.

Izvješće o BiH

Ovaj skup ima za cilj unaprjeđenje osnovnih demokratskih vrijednosti, uključujuć i transparentno te odgovorno upravljanje, vladavinu zakona i poštivanje ljudskih prava. Također će pružiti uvid u demokratske procese kao najbolje sredstvo za rješavanje aktualnih svjetskih izazova. U svom obraćanju predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto trebala bi tijekom obraćanja podnijeti nacionalno izvješće o napretku koji je BiH postigla u pogledu obveza koje su predložene na prvom Summitu, kao i drugim koracima koje je BiH poduzela ili planira poduzeti za unaprjeđenje demokracije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok