• Short title article: Prava drama

Prava drama odvijala se u ponedjeljak 20. ožujka ove godine u Kreševu, kojom prilikom je došlo do težeg napada na mladića bošnjačke nacionalnosti.

- Policijskoj stanici Kreševo 20. marta u 21:45 sati prijavljeno je da je u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Resnik u Kreševu došlo da narušavanja javnog reda i mira tučnjavom u kojoj je I. F. (28) iz Kreševa zadobio povrede – rečeno je za portal "Avaza" iz Srednjobosanskog kantona.

Mladiću ukazana pomoć

Također, potvrđeno nam je da je povrede I. F. nožem u predjelu vrata nanio S. Lj. (58) iz Kiseljaka. Mladiću je pomoć ukazana u Domu zdravlja Kreševo, a zatim je prebačen na Klinički centar u Sarajevo, gdje je konstatirano da ima duboku posjekotinu na desnom dijelu vrata. Nakon ukazivanja pomoći, povrijeđeni I. F. je pušten na kućno liječenje. Policija sumnja da se u ovom slučaju radilo o pokušaju ubojstva.

Neslužbeno je potvrđeno za Avaz da je mladića napao šumar Stjepan Lj. Prema riječima očevidaca, koji su događaj okarakterizirali kao djelo izazivanja, rasne, vjerske i nacionalne mržnje, povrijeđeni mladić uopće nije sudjelovao u tučnjavi za razliku od muškarca koji ga je napao.

- Momak nije sudjelovao u tučnjavi. On je ušao u kafanu dok su se drugi tukli. Šumar ga je vidio i povikao: "Ti si Bošnjak, sad ću te zaklati". Uhvatio ga je i nožem isjekao po vratu – ispričao je jedan od očevidaca.

Odgovor iz Tužilaštva

Iz Tužilaštva Srednjobosankog kantona su za portal “Avaza” potvrdili da još nisu dobili Izvještaj o pomenutom događaju.

- Vezano za događaj koji se desio dana 20.03.2023. godine u Resniku kod Kreševa, obavještavam Vas da je postupajući tužilac obaviješten o događaju, međutim Tužilaštvu od strane MUP-a SBK nije dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Po dostavljanju Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prikupljenih dokaza tužilac će moći okvalificirati krivično djelo, o čemu ćete blagovremeno biti obavješteni - navela je u odgovoru za portal "Avaza" Ernesa Beganović, glasnogovornica Tužilaštva SBK. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok