• Short title article: Uskoro nova vlast!?

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović najavio je niz sastanaka idućeg tjedna čiji je krajnji cilj uspostava vlasti u Federaciji BiH.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH Dragan Čović je ponovio da ne zagovara intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju imenovanje izvršne vlasti u Federaciji BiH.

- Mi smo svoj koncept iznijeli kad smo dogovarali nakon izbora kako želimo praviti vlasti i došli smo do onoga što imamo danas. Istina za volju, očekivali smo da ćemo do konca prošle godine imati Vijeće ministara i Vladu Federacije, međutim vrijeme odmiče i imamo kod „Osmorke“ jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama biračkog tijela u Federaciji BiH - kazao je Čović.

Dodao je kako je u sporazumu kojeg su nakon izbora potpisali predstavnici političkih stranaka iz RS-a i Federacije BiH, navedeno da će u roku od šest mjeseci „biti riješen“ izborni zakon te da su isti zaključak ranije podržali predstavnici svih bh. političkih stranaka na sastanku u Bruxellesu.

- Nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti niti će ih hrvatska strana podržati. Bilo kakva druga rješenja ili rješenja koja bi nešto korigirala u Izbornom zakonu, moraju podrazumijevati legitimno predstavljanje i u Predsjedništvu i u domovima naroda. Tu izuzetaka nema prema bilo kome - poručio je Čović.

Ti stavovi navedeni su u Mostarskom sporazumu, koji su u lipnju 2020. potpisali čelnici SDA i HDZ BiH, i taj sporazum morat će se provesti do kraja, dodao je.

- Naš partner mogu biti oni koji razumiju da je BiH multietnička zemlja u kojoj se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i da se mora osigurati legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik niti bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to načelo do kraja – kazao je Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok