• Short title article: Niske temperature

Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine već su nanijele veliku štetu dobrom dijelu voća, piše Večernji list BiH.

Mrazovi koji su u travnju pogodili BiH nanijeli su ogromnu štetu voću, tako da ćemo biti željni krušaka, trešanja, marelica, dok se za jabuku i šljivu još ne zna kakav će rod biti. Voćari još od početka mjeseca zbog lošeg vremena upozoravaju da bi rod i ove godine mogao biti prepolovljen, a da ono što ostane neće biti zadovoljavajuće kvalitete, pa će otići u industrijsku proizvodnju. Kažu da je za sada rano govoriti o štetama, ali će ih sigurno biti. Nadaju se idućih dana boljim vremenskim uvjetima i većim temperaturama kako bi uspješno nastavili radove.

Štete ogromne

Najviše je stradala kruška, kojoj najmanje pogoduju niske temperature. Praktički, kako ističu voćari, njezina roda gotovo da i neće biti, osim nešto malo kod sorti koje kasnije cvjetaju. – Kruška kad cvjeta, voli temperaturu između 10 i 15 stupnjeva, tako da su rane sorte uništene. Stradale su i trešnja i marelica. Problem je što se mraz pojavio u najosjetljivijoj fazi razvoja voća, a temperatura se spuštala i do -5. Za voće je loše i kad je temperatura 0 ili 1 stupanj, a kamoli minusi i mrazovi – kazao je za Srpskainfo predsjednik Udruge voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović. Prema njegovim riječima, jabuka se zasad dobro drži, dok će se tek u budućem razdoblju vidjeti kako je prošla šljiva.

- Lani je šljiva dobro rodila, ali ove godine nije bila pripremljena za ovakve nepogode. Možda će nešto roda biti na Majevici, a u ostalim krajevima Republike Srpske slabo. Još je rano u postocima govoriti koliko je što stradalo, ali je već sada jasno da su štete u voćnjacima ogromne i da ćemo, praktički, biti željni domaćeg voća – poručuje Dojčinović.

Voćari podsjećaju da se već dugo suočavaju s mrazovima i drugim vremenskim nepogodama te da je svake godine sve gore i gore.

- Mnogi odustaju od bavljenja voćarstvom jer više se ne mogu nositi sa sušama, mrazom, nedostatkom vode. I 2018. bili su jaki mrazevi, koji su nanijeli ogromne štete voću. Stradalo je 50-60 posto roda voća, a najveću štetu pretrpjela je kruška – 90 posto. Po svemu sudeći, rod će i ove godine biti prepolovljen. Ono što o(p)stane neće biti kvalitetno, pa ide u industriju. A mi tu nemamo nikakve zarade, ne možemo pokriti ni troškove radne snage i kemije, koja je zaista jako skupa – kazao je ranije Dojčinović. Kako kaže, samo radna snaga po hektaru košta više od 14.000 KM, dok je trošak ukupne proizvodnje, što podrazumijeva i kemijska sredstva i naftu, oko 44.000 KM.

Slabija kvaliteta

Vremenski uvjeti ne prave problem samo voćarima. Kiša, hladno vrijeme i dosta vlage donijeli su brojne probleme i poljoprivrednim proizvođačima. Ono što je prošle jeseni zasijano sporo napreduje, a proljetna sjetva uvelike kasni.

Travanj je razdoblje kada se sve sije, od žita do povrća, ali zbog hladnoće i viška vlage poljoprivrednici ne mogu na njive, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH.

- Od onoga što je zasijano možda izbjegnemo da istrune, ali će rod dosta kasniti, a bit će i slabije kvalitete. Svugdje je ista situacija, jedino je malo bolje s proizvodnjom u zatvorenim prostorima (plastenici i staklenici), ali i takvi proizvođači su zakinuti jer nema dovoljno sunca - kazao je za Faktor Bićo.

Kaže kako Udruga u ovakvim situacijama svojim članovima ne može puno pomoći. Ono što im preostaje je, dodaju, uputiti proizvođače na struku koja ima dobrih i učinkovitih savjeta. Kašnjenje sa sjetvom odrazit će se i na cijenu proizvoda, koje će biti puno veće. Po svemu sudeći, domaćeg voća i povrća bit će manje, a ono što bude na ponudi bit će skuplje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok