• Short title article: Ispalio osam hitaca

U blizini školskog centra u Velikoj Kladuši u nedjelju navečer dogodila se pucnjava u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Pucnjava se dogodila iz vozila u pokretu, a ubijen je Asmir Halilagić koji je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ-u Zenica. Asmir je služio kaznu zbog ubojstva Hasana Grahovića kojeg je ubio 7. siječnja 2021. godine. Njemu je u nedjelju ispalivši osam hitaca presudio brat ubijenog Hasana Izet Grahović. Navodi Večernji list BiH.

Nagovijestio osvetu

- Muškarac od 35 godina pucao je u 28-godišnjaka i tom prilikom nanio mu smrtonosne ozljede. On je uhićen i bit će predan Tužiteljstvu USŽ-a. Obojica muškarca su iz Velike Kladuše - rečeno je iz MUP-a USŽ-a prije dvije godine. Od tada se, kako navode mediji, brat brutalno ubijenog Hasana spremao na krvnu osvetu. Spremao se osvetiti brata za kojeg su građani u Velikoj Kladuši imali samo riječi hvale. Svoju namjeru u nedjelju je proveo u djelo.

Oko 22 sata u Ulici Mahmuta Zulića, u blizini školskog centra u Velikoj Kladuši, naišao je Asmir. Izet je odmah zapucao prema njemu. Bez mnogo razmišljanja, od ranije pripreman na ovaj krvavi pohod, Izet je ispalio više hitaca na Asmira. Nakon što je završio svoj naum, otišao je do Policijske postaje u Velikoj Kladuši i predao se, prenosi Avaz. Donio je i pištolj iz kojeg je pucao. Izet Grahović je 2021. godine, nedugo nakon što mu je brat ubijen, objavio znakovitu poruku na Facebooku.

- Bruda moj, kažu mi da te više nema, da više nećeš doći, da si otišao na bolji svijet, na svijet gdje te ja ne mogu čuti ni vidjeti. Ali ja im ne vjerujem. Ja te vidim svaki dan, svugdje si sa mnom. Jedino što te ne čujem, ne znam zašto ne možeš sa mnom pričati, ali boli me. Ne znam hoću li izdržati svaki dan. Bol je sve veća, volio bih te samo zagrliti da ti kažem “voli te brat”. Bez tebe jednostavno ne ide, nemam kamo, nemam s kim i nemam gdje. Ako ništa, Alahom se velikim kunem, dušmanima ću dvostruko vratiti. Neka ti dragi Alah podari lijepi dženet, brate moj. Voli te brat - napisao je 25. ožujka 2021., gotovo tri mjeseca od ubojstva brata Hasana, piše Dnevni avaz.

Tradicija koja ne izumire

Krvna osveta ili dug u krvi surovi je običaj u kojem se sukob između dviju obitelji, započet ubojstvom člana jedne obitelji, nastavlja međusobnim ubijanjem jednog po jednog muškarca. Ovaj je običaj postojao sve do druge polovine dvadesetog stoljeća i uglavnom se vezivao uz Siciliju, Crnu Goru, dijelove Kosova i Albanije. Gotovo nigdje se ne spominju Hrvatska i BiH. Da krvna osveta nije stvar prošlosti ni u 21. stoljeću, dokazuje priča koja se u medijima pojavila prije 10 godina, a ticala se albanske braće koja su bila taoci te pojave. Tada je medije obišla priča o troje albanske djece iz sela Bardhaj, oko 100 km udaljenog od prijestolnice Tirane. Braća Zefi (tada je imao 12) i Marsel (tada je imao 7 godina) te sestra Marsela (tada je imala 9 godina) od rođenja nikada nisu izašli iz kuće iz straha da će biti ubijeni u krvnoj osveti. Učiteljica je dva puta tjedno dolazila u kuću da im održi nastavu.

Deset godina poslije u medijima nema izvješća o tome kako izgleda život sada već odraslih mladića i djevojke. Ali, to nas vraća na ovu temu koja živi punim plućima u krajevima poput Albanije. Oni su tada bili samo troje od oko 900 albanske djece koja se čitavog života moraju skrivati zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao kanun.

Srednjovjekovni običaj kanun obitelji ubijene osobe daje pravo na krvnu osvetu, odnosno dopušta da nekažnjeno ubije ubojicu ili bilo kojeg muškog člana njegove obitelji, što se često nastavlja sve dok se među sobom ne pobiju svi muški članovi obiju obitelji. Pod komunističkom vlašću taj je običaj praktički bio iskorijenjen, ali s povratkom demokracije vratio se i on.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok