• Short title article: Brojni problemi

Udruga ova, udruga ona, organizacija, zadruga, zajednica... - teško je pobrojiti koliko jedan novinar u karijeri kontaktira različitih ljudi koji su na čelu nekog kolektiva koji je neprofitan, a cilj mu je nešto unaprijediti i učiniti nešto za dobrobit sebe i onih koji su okupljeni oko njega.

U konkretnom slučaju mislimo na poljoprivrednike. Svako malo s nekim razgovaramo, slušamo zanimljive stvari, osjećamo tu njihovu emociju jer, realno, ta grana je najkrhkija, piše Večernji list BiH. Ne mora vas mučiti ni stanje u državi, dogodi se jedan loš dan, olujni vjetar, tuča i ostane se bez svega što se godinu dana ili pak desetljećima stvaralo ako govorimo o nekim kulturama poput vinove loze ili maslina kojima trebaju godine i godine za rast i razvoj. I nekako nam se tijekom godina razgovora čini kako i oni često nisu jedni s drugima na ti iako svi imaju iste ciljeve i razgovaraju uglavnom o istim stvarima te onome što ih muči.

Apel za jedinstvo

Svjestan toga je i predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo. Njegova udruga ovih je dana pozvala sve ostale poljoprivredne proizvođače na osnivanje jedinstvene asocijacije poljoprivrednika u BiH. - Ono što je važno zbog budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima je da govorimo jednim glasom. Taj glas će artikulirati sve naše zajedničke probleme, taj glas će odlučiti o našem opstanku ovdje - snažno je poručio Bićo uime udruge i poslao poruku svima. Nakon tog poziva, pa i svojevrsnog apela o važnosti jedinstva po pitanju poljoprivrede, kontaktirali smo Biću da vidimo koliko je sve realno. - Vidite, to će na kraju morati biti. Jer ovo ne ide ovako, svatko nešto vuče na svoju stranu, a sve propada, uvoz je prekomjeran, a izvoz slab, proizvodnja potpuno podbacila i smanjena je u odnosu na ranije godine - ističe Bićo. Svjestan je da aktualna situacija ne ide u dobrom smjeru i da žurno treba nešto mijenjati. - Dogodine će sve ovo o čemu govorimo biti još veći problem jer tko propadne ove godine, a takvih će biti, jer vidimo koliko su manji prinosi žitarica i kako ih je napala bolest, on dogodine neće raditi, odnosno neće se upuštati u poljoprivredne poslove jer su oni teški, mukotrpni i često sav taj trud padne u vodu. Zato nam je potrebno jedinstvo, da otvoreno razgovaramo o problemima, da ih jasno artikuliramo i da ih čuju svi, a snaga je kad svi poljoprivrednici zajedno dignu glas u borbi za svoja prava, a to je borba za sve one koji žele jesti kvalitetno i domaće, što im upravo poljoprivrednici, proizvođači hrane omogućuju - priča nam prvi čovjek Udruge poljoprivrednika.

Pitamo ga i je li se već nešto pokrenulo, odnosno razgovara li se među poljoprivrednicima. - Već smo neke kontakte uspostavili. Istina je i da smo mi još prije nekoliko godina pokušali napraviti tu jednu, jedinstvenu organizaciju poljoprivrednika na razini države, međutim, politika je umiješala svoje prste i nije bilo ništa od toga. Sada imamo neku pozitivnu priču, pa će sve, nadam se, izići na dobro - kaže nam Bićo.

Pad prinosa

Nedavno smo s njim komentirali i sve loše što se događa, a teško je reći odakle početi, od pojave bolesti koje smanjuju prinose domaćih proizvoda, preko izlaska iz ovog posla i odlazaka u inozemstvo do uvoza koji uništava sve jer ovih je dana ozbiljan problem žito iz Ukrajine protiv kojeg neke zemlje Europske unije već podižu glas zbog cijene i upitne kvalitete... Zato i treba pozdraviti odluku da svi poljoprivrednici zajedno dižu svoj glas protiv anomalija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok