• Short title article: Prije 10 godina

Ravnatelj UNO-a Zoran Tegeltija je, među ostalim, kazao i kako je BiH potreban novi Zakon o PDV-u, koji bi zaustavio "igranje stopama PDV-a".

Prije deset godina nismo vjerovali da će jedan od najvećih problema s kojim će se suočiti gospodarstvo u BiH biti odljev radne snage i da ćemo morati uvoziti radnike iz inozemstva, rekao je za Nezavisne novine Zoran Tegeltija, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Govoreći o ekonomskim izazovima, Tegeltija je naglasio kako je BiH potreban novi Zakon o PDV-u koji bi zaustavio "igranje stopama PDV-a", kao i da priča o uvođenju diferencirane stope PDV-a ovisi o situaciji s prikupljenim prihodima. Kada je riječ o ekonomiji BiH, Tegeltija je istaknuo da su se ključni problemi u ekonomiji počeli pojavljivati u trenutku pojave pandemije koronavirusa.

- Došlo je do kidanja lanaca opskrbe, svi su zatvorili svoje domaće tržište i jednostavno nije bilo načina ni sigurnosti na tržištu ni za izvoz ni za uvoz - istaknuo je Tegeltija i dodao da su se problemi nastavili i produbili krizama s početkom rata u Ukrajini i taj trend, nažalost, još traje. Naveo je kako je to za sobom povuklo katastrofalan rast cijena energenata i hrane te pitanje inflacije, s kojom se do današnjeg dana borimo.

- To je dalje za sobom pokrenulo pitanje monetarne vlasti u najrazvijenijim zemljama svijeta, koje svaki dan povlače neke poteze koji na male ekonomije negativno utječu. Nama je najizazovnije kretanje gospodarskog rasta u zemljama zapadne Europe jer smo u ogromnoj mjeri naslonjeni na njih. Gospodarstvo BiH se u ovom trenutku susreće s problemom cijene kapitala s jedne strane, a s druge s visokim cijenama i hrane i energenata te poremećenim lancima opskrbe. Ono što dosad nije bio problem za nas i s kojim se nismo toliko susretali jest radna snaga. Naše gospodarstvo sve više počinje uvoziti radnike za pojedina zanimanja. Ti problemi će trajati još godinu-dvije, odnosno dok se inflacija ne stavi pod kontrolu - kaže Tegeltija za Nezavisne novine. Naglasio je da je za šest mjeseci ove godine UNO naplatio pet milijardi KM prihoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok