• Short title article: 1300 maraka

Što se zarada tiče, neto u prosjeku iznosi oko 1.300 maraka. Ali tu su još i topli obrok, regres, godišnji odmor u skladu sa zakonom, kao i putni troškovi tko ih traži – kaže Maletić.

U njemačkoj tvornici Pass, koja posluje u Semberiji, u tijeku su pripreme za proizvodnju dijelova za svjetski poznati brend vozila Tesla, a koja bi trebala početi ove jeseni. Potvrđeno je to Nezavisne novine iz ove tvornice, odakle naglašavaju kako im je stigla izuzetno vrijedan stroj koju će u tu svrhu koristiti.

Naime, Rado Maletić, direktor ove tvornice kako je njima stigao stroj vrijedan nepunih 1,4 milijuna eura (oko 2,7 milijuna KM).

– Nijemac je kupio taj stroj i dovezao je u Bijeljinu. Ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući cjevčice. Imamo četiri Kineza, vršimo montažu. Moraju moji ljudi, njihovi ljudi, to odraditi i za to treba vrijeme. Trebat će nam, grubo rečeno, 45 dana za to. Moramo što prije početi s proizvodnjom – rekao je Maletić i precizirao kako to znači da bi proizvodnja za Teslu trebala početi od jeseni.

Naglasio je kako sada imaju oko 1.100 ljudi, s tim što će im trebati i dodatna radna snaga.

– Naravno da će nam trebati novi radnici. Što se zarada tiče, neto u prosjeku iznosi oko 1.300 maraka. Ali tu su još i topli obrok, regres, godišnji odmor u skladu sa zakonom, kao i putni troškovi tko ih traži – kaže Maletić.

Slavica Marković, direktorica Područne gospodarske komore Bijeljina, ističe kako je tvrtka "Pass", kada je počinjala raditi u njihovom području, zapošljavala znatno manje radnika nego što je to danas slučaj.

"Vlasnik tvrtke 'Pass' je vidio da su dobri uvjeti koje nude Republika Srpska i Bijeljina. Došli su i u dobro vrijeme, kada je bilo slobodne radne snage na području Bijeljine, ali se to u međuvremenu promijenilo, tako da oni stalno traže radnike, pošto povećavaju broj zaposlenih", rekla je Marković.

To što će raditi dijelove za "Teslu", prema riječima Marković, pokazuje kako se radi o ozbiljnoj tvrtki, kao i da je gospodarski ambijent dobar.

"Ali mi ne smijemo ostati na pričama, već trebamo učinti, svatko sa svoje strane, sve što je potrebno da im pomognemo. Recimo, oni imaju dosta zaposlenih i tvrtka je locirana izvan grada, tako da se sa magistralnog puta ide na sporedni put. Kada je smjena radnika, dolazi do velikih gužvi i pravi se čep. Oni su nam poslali  inicijativu koju smo proslijedili lokalnoj samoupravi i 'Putevima Republike Srpske' da se to riješi. Treba se rješavati ovakve stvari da bi i ostale tvrtke koje posluju kod nas radile bolje i da bi radile za svjetski poznate kompanije", navela je Marković.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalne industrije i rudarstva Republike Srpske, rekao je kako još nije imao priliku posjetiti tvornicu "Pass" u Bijeljini.

"Nisam imao priliku posjetiti tu tvornicu kako bih vidio kako to sve funkcionira, ali prema informacijama iz medija, ovo će donijeti nova radna mjesta", rekao je Smiljanić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok