• Short title article: Zašto?

Stručnjaci i potrošači mišljenja su kako je nužno donijeti žurne mjere, i to na prostoru cijele BiH, ali niz je prepreka.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Aziz Šunje prije nekoliko dana izjavio je kako smatra da je ograničenje marže u trgovinama na osnovne namirnice dobra mjera. S njim se slažu stručnjaci i predstavnici udruga za zaštitu potrošača, koji su mišljenja kako država mora reagirati i ograničiti cijene osnovnih životnih namirnica te goriva. Cijena litre goriva u BiH se približava 3 KM. Treba postupiti onako kako je to u nekoliko navrata, pa i jučerašnjom odlukom uradila Vlada Hrvatske, koja je "zamrznula" cijene 30 artikala, osnovnih životnih namirnica. Ranije je i Srbija uvela ograničenje cijena goriva, kruha... i drugih proizvoda kao mjere pomoći stanovništvu.

Odluku, kojom, kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH, propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine, Vlada je donijela nedavno na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine. Cilj te mjere je zaštititi životni standard stanovništva, posebice u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

No, pitanje je koliko se ona u praksi provodi jer cijene u BiH stalno rastu. Stručnjaci i potrošači mišljenja su kako je nužno da se donesu mjere na razini države, da se ograniče cijene određenih životnih namirnica, goriva... na prostoru cijele BiH, ali teško da se to može dogovoriti. Zbog niza zakonskih regulativa, različitih pristupa po entitetima, županijama pa do države. Nedavno je Parlament ukinuo PDV na doniranu hranu kako tone hrane ne bi propadale, nego se donirale javnim kuhinjama, ali provedba ni ove odluke nije počela. Pojedine udruge za zaštitu potrošača smatraju kako je Vladina mjera neposredne kontrole cijena potrebna, ali nije dovoljna kako bi bio spriječen rast cijena proizvoda u BiH jer je trgovcima isplativije platiti kaznu u odnosu na profit koji ostvaruju.

S druge strane, ističu kao ključni problem što BiH uvozi 80 posto hrane koju konzumiramo. Dok druge Vlade u susjedstvu jedinstveno djeluju i tragaju kako na sveobuhvatan način zaštititi građane od enormnog rasta cijena životnih namirnica, goriva, energenata..., u BiH nema konkretnih, zajedničkih mjera. Još se čekaju!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok