• Short title article: Teška vremena

Sezonska sniženja uvijek su aktualna, iako ne kao prethodnih godina, kada su bh. građani raspolagali s više novca nego danas.

Odjeća i obuća mogu se kupiti po znatno nižim cijenama od početne. No, ipak, trgovci kažu kako se ne bilježe prevelike gužve.

- Cijene smo snizili koliko smo mogli. Prodaje se odjeća, ali ni blizu kao prethodnih godina. Istina, ima kupaca koji ne gledaju na cijenu, nego kupuju sve zanimljivo što im "zapne za oko", ali sve ih je manje. Ima i onih koji prije nego što kupe neki odjevni predmet dobro pogledaju cijenu, razmisle, prespavaju donošenje odluke kako ne bi bilo ishitrenih postupaka. U svakom slučaju, osjeti se stagnacija. Prioriteti su se promijenili, sve je poskupjelo, a hrana i osnovne potrepštine, jasno je, imaju prioritet u odnosu na neki komad odjeće - priča za Večernji list BiH trgovkinja u Mostaru.

Teška vremena

Da se dobro razmisli prije nego se nešto kupi, tvrde i kupci.

- Svako sniženje i akcija dobro dođu. Vremena su teška, ali, opet, svako sniženje je značajno. Evo, potvrdit ću vlastitim primjerom. Imam dvoje djece, jedno ide u osnovnu školu, a drugo u vrtić te, kao i svake godine, prije početka nove školske odnosno pedagoške godine treba obnoviti odjeću jer djeca rastu i većinu stvari koju su nosila na proljeće sada su prerasla.

Kupila sam im po jedne tenisice, po nekoliko majica, trenirke, hlače - osnovno što im treba za početak nastave i vrtića. Istina, neke stvari sam našla na dobrom popustu, pa se i tu nešto uštedjelo. Za zimu ćemo kupovati naknadno, ponovno "loveći" akcije. Ovaj sam put ciljano otišla kupiti što im treba uz prethodno napravljen i analiziran popis. Djeca rastu i uvijek im nešto novo treba, tako da je potrebno sve detaljno planirati i ne "bacati" novac na stvari koje će prerasti za nekoliko mjeseci.

Općenito govoreći, nisu dobra vremena za velike i "slučajne" kupnje jer rashodi su preveliki i prihodi ih ne mogu pokriti i to je jednostavno naša realnost - priča nam mlada majka. Svoje iskustvo kupnje na sezonskim sniženjima za Večernji list ispričala je i Ljiljana. - Redovito odjeću i obuću kupujem na sezonskim sniženjima, pa sam tako i ovoga kolovoza. Iako se navodi da je riječ o sezonskom sniženju, što podrazumijeva trenutačno ljetnu kolekciju, može se pronaći i dio kolekcije za hladnije dane.

Rasprodaja

Cijene su u nekim slučajevima snižene i 70 posto. Međutim, treba biti pažljiv. Nerijetko trgovci tijekom sniženja u prodaju stavljaju i komade stare i po pet godina. I na to treba obratiti pozornost. Također, često pod reklamom "rasprodaja" roba bude snižena tek nekih 20 posto te kupnja i nije baš isplativa. Sve u svemu, isplati se ostaviti nešto novca sa strane te u šoping krenuti u vrijeme velikih sniženja.

Može se kvalitetno obući za ne tako velike iznose novca - objašnjava Ljiljana. Iz udruga za zaštitu potrošača ističu kako nije nikakvo čudo što nema prevelikih gužvi.

- Sasvim je očekivano da nema prevelikih gužvi. Kupuje smo onaj tko mora. To su uglavnom roditelji školaraca i djece vrtićke dobi. Trebamo biti svjesni da je bilo vrijeme godišnjih odmora, onaj tko si je mogao priuštiti možda je i "vidio" more. S druge strane, treba se pripremiti i za zimu.

Dolaze hladniji dani, treba pripremiti ogrjev, zimnicu...

Ako sve navedeno uzmemo u obzir, jasno je da je kolovoz jako skup mjesec za većinu obitelji. A danas smo posebno u lošoj situaciji. Kada vidimo ova stalna poskupljenja, posebno hrane, s plaćom rijetko tko može normalno živjeti i nije nikakvo čudo što se kupuje doslovno samo ono bez čega se ne može.

O mirovinama i potrebama umirovljenika da i ne govorimo jer su oni u neopisivo teškoj situaciji. Bh. građani se više nemaju čega odreći jer njima je u današnjem vremenu sve postalo luksuz, govore u udrugama za zaštitu potrošača.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok