• Short title article: Što je dogovoreno

U Federalnom ministarstvu trgovine u Sarajevu jučer je održan sastanak resornog ministra s predstavnicima Udruge poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i udruga za zaštitu potrošača, na kojem je podržano pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom "Zaključana cijena", koja bi preliminarno obuhvatila skupinu od 34 artikla.

Na konferenciji za medije nakon sastanka u prostorijama Vlade FBiH u Sarajevu federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da su usuglašeni i stavovi o odluci o ograničenju marži za 15 proizvoda, koja je stupila na snagu 12. listopada i vrijedi do 31. prosinca ove godine. Navodi Večernji list BiH.

Što je dogovoreno

- To ne znači da neće doći do poskupljenja tih proizvoda, već da ćemo ga strogo kontrolirati kako bismo spriječili "divljanje cijena" - objasnio je Hasičević. Dodao je kako su iz reda Ministarstva i udruga poslodavaca imenovani članovi radne skupine za "zaključavanje" cijena za 34+ proizvoda i dogovoreno da u radnu skupinu uđu i predstavnici sindikata i potrošača. Hasičević je istaknuo kako će tom mjerom biti jasno definirana krajnja cijena tih proizvoda koja će biti manja od trenutačne, što će biti i označeno na policama od 1. siječnja 2024. - Kod ove dvije mjere vodili smo računa o svim njihovim učincima jer je u trgovini više od 100.000 zaposlenih i s obzirom na to da smo mi uvoznici i ovisimo o tome - poručio je Hasičević. Dakle, dok građani Republike Srpske već kupuju proizvode po znatno nižim cijenama, oni u Federaciji trebaju čekati Novu godinu za eventualno niže cijene nekih osnovnih proizvoda. Naime, na popisu proizvoda s 0% marže u RS-u nalazi se 50 artikala domaćih proizvođača - kobasice, salame, začini, kompoti, džemovi, ajvar, pileća pašteta, mlijeko, juhe i deterdženti. Direktor Udruge poslodavaca u FBiH Mario Nenadić izjavio je nakon sastanka da bi se od 1. siječnja trebalo krenuti s akcijom "zaključavanja" cijena ne samo za 34 nego i više proizvoda te da su razgovarali o modalitetu provedbe i primjeni. Sastanak je, kako je rekao Nenadić, bio prilika da s ministrom i ostalim sudionicima razmijene mišljenja o aktualnim temama i dobar primjer kako treba tretirati različita pitanja. - Mi smo vrlo odgovorno prihvatili aktivnost koja je u tijeku u vezi s ograničavanjem marži, dorađujemo je i uključujemo i druge nadležne koji će doprinijeti što boljoj provedbi te odluke - naveo je Nenadić. Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je kako je odluka u vezi s ograničavanjem marži stupila na snagu 12. listopada te da je bilo određenih nedoumica oko same primjene odluke, što su uspjeli riješiti i na ovom sastanku. - Prema informacijama koje trenutačno imam s terena, odluka se dosta poštuje, nema mnogo prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom idu dolje. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene proizvoda. Mislim, prije svega, na cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, deterdženata za posuđe. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži utvrđene su mnogo veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom - dodao je Ramić.

Neradna nedjelja

Hasičević je kazao i da je dogovorena podrška prijedlogu za obvezno zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom. Na konferenciji za medije nakon sastanka u prostorijama Vlade FBiH u Sarajevu Hasičević je rekao kako očekuje da Vlada do kraja godine utvrdi zakon kojim bi to bilo definirano, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Hasičević je najavio i skori početak izrade Zakona o zaštiti potrošača, što je i obveza prema Europskoj uniji jer Federacija trenutačno primjenjuje zakon s državne razine koji je zastario. Ono što posebno ohrabruje poslodavce, kako je kazao Nenadić, jest da je federalni ministar trgovine pokrenuo inicijativu i konkretne aktivnosti u vezi s izmjenama određenih zakonskih rješenja, među kojima i zakona o unutarnjoj trgovini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok