• Short title article: Ministar pojašnjava

Javni poziv za izbor kućanstava za podjelu EU pomoći kao podrške Bosni i Hercegovini u prevladavanju energetske krize zatvoren je u petak, 10. studenoga, a građani s nestrpljenjem očekuju formiranje lista te konačnu isplatu sredstava, piše Faktor.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objasnio je ranije kako će i tijekom ovog tjedna općine u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega će se steći uvid u podatke koliko je prijava ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave. Pravo na ovu pomoć imale su četiri kategorije, a to su kućanstva u kojima živi umirovljenik s minimalnom ili zajamčenom mirovinom; kućanstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; kućanstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječjem dodatku i kućanstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, ovisno o tomu je li roditelj nepoznat ili je umro.

Također, Delić je ranije kazao kako su za kategoriju umirovljenika planirane isplate do 300 KM jednokratne pomoći, a ostale tri do 600 KM. Ministar je jučer za Faktor objasnio i hoće li sva kućanstva iz jedne od kategorija primiti isti novčani iznos ili će se to raspoređivati prema određenim kriterijima.

- Znači da će se iznos koji je namijenjen za LOT umirovljenika podijeliti s ukupnim brojem onih koji su ostvarili pravo na sufinanciranje te da će dobiti isti iznos sredstava. Dakle, visina ovisi o ukupnom broju onih koji su ostvarili pravo na sufinanciranje. Isto vrijedi i za ostale kategorije - naveo je on. Dodaje kako će se sredstva dijeliti iz dva LOT-a, jedan LOT su umirovljenici, a drugi LOT čine ostale tri kategorije. Navodi kako će se potruditi da postupak bude okončan do kraja ove godine.

- Potrudit ćemo se da se sav proces završi i da općine imaju priliku do Nove godine isplatiti sredstva - zaključuje on. Podsjećamo, ukupno 64,5 milijuna maraka raspodijelit će se na četiri kategorije energetski siromašnih kućanstava. Najmanje 109 tisuća obitelji u FBiH uskoro će moći ostvariti pravo na novčanu pomoć. Ukupna vrijednost paketa EU za BiH iznosi 70 milijuna eura, pri čemu je 50 milijuna eura namijenjeno za pomoć ugroženim kućanstvima, dok se 20 milijuna eura izdvaja za potporu unaprjeđenju energetske učinkovitosti. Nadalje, u pogledu potpore kućanstvima Federacija je dobila 66% sredstava, odnosno 33 milijuna eura, Republika Srpska 33%, odnosno 16,5 milijuna eura, a Distrikt Brčko 1% sredstava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok