• Short title article: Mnogi se boje budućnosti

U BiH situacija s osnovnim proizvodima sve teža, mnogi se boje budućnosti zbog previsokih cijena hrane.

Prije tri mjeseca intenzivno se pisalo o odluci Vlade Federacije BiH o ograničavanju marži određenih proizvoda, piše Večernji list BiH. Tako su doneseni propisi za pšenično brašno tip 550 (po kilogramu propisana je veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), zatim sve vrste kruha od pšeničnog brašna (cijeli ili narezani) po kilogramu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), kravlje mlijeko, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litri (veleprodajna marža tri posto, maloprodajna šest posto), kao i jestivo suncokretovo ulje po litri (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) i tako dalje. Obrazloženo je da je odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a u cilju zaštite životnog standarda građana. Piše Večernji.

Nedovoljan pad cijena

- Prilikom određivanja visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa da marža trgovaca može pokriti troškove poslovanja i osigurati im kontinuitet obavljanja djelatnosti, kao i da ne služi za ostvarenje ekstraprofita trgovaca - navedeno je tada. Tri mjeseca poslije novinarske su ekipe obišle trgovine, a nekako se čini da se u silnim poskupljenjima, koja su svakodnevica, izgubila i ona propisana marža. Ljudima je sve i dalje jako skupo. - Došlo je do pojave pada cijena, ali nedovoljno - priča žitelj Mostara. U Tuzli umirovljenica ističe da je sve jako skupo, a primanja mala. - Živim teško. Malo mi djeca pomognu jer rade u inozemstvu i to vam je to - priča žena. Druga govori da se protiv visokih cijena bori radom i štednjom i koliko god je to pohvalno toliko je i poražavajuća činjenica u državi da ljudi koji bi morali uživati u teško stečenoj mirovini moraju raditi da bi prehranili sebe i svoju obitelj jer se od nešto više od petstotinjak maraka, koliko iznosi prosječna mirovina, ne može izgurati mjesec. U Zenici je komentar na cijene osnovnih proizvoda da oni nisu pojeftinili. - Možda je nekim proizvodima pala cijena, ali nije osnovnim - komentirala je žena iz Zenice. Ranije su za Večernji list komentirali iz Ministarstva trgovine FBiH da se radi na novom Zakonu o kontroli cijena s obzirom na to da je postojeći star gotovo tri desetljeća. Njime bi kaznene odredbe imale i represivni, ali i preventivni učinak. Također ovih dana se govori o akciji koja počinje od 15. prosinca sa "zamrznutim cijenama" hrane i higijenskih proizvoda. Akcija će "zamrznuti" cijene 40 proizvoda u velikim trgovinama i 20 u malim. Građani od svega toga ne očekuju nešto previše i već im je muka od velikih najava. Vide da cijene neprestano divljaju. Oko cijena su se izjasnili i u Udruzi poslodavaca FBiH.

Ulazni parametri

- Ograničavanjem marži na hranu imamo ograničene učinke. U BiH se previše uvozi i na ulazne cijene uglavnom ne možemo utjecati. Iako se iz uvoza diže cijena nekog artikla, diže se i marža i tu se ne može ništa više uraditi. Zato pretpostavljamo da će "zamrznute cijene" dati mnogo bolje učinke u odnosu na ograničavanje marže. Međutim, treba voditi računa i o tome ako dođe do povećanja cijena ulaznih parametara u cijeni proizvoda. Tad će se cijene morati dizati ili će netko morati intervenirati da nadoknadi razliku. To može biti Federacija BiH ili ako ne može nitko nadoknaditi tu razliku u cijeni, taj artikal jednostavno neće biti na tržištu, odnosno neće se prodavati jer nitko neće poslovati s gubitkom - upozorili su. Sve u svemu, polovina mjeseca će pokazati na čemu smo, a posljednjih godina, a mjeseci posebno, nismo ni na nuli...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok