• Short title article: Brak

Tijekom prošle godine bilo je slučajeva otkazivanja vjenčanja, ali nisu bili česti te je zabilježeno desetak slučajeva tijekom cijele godine.

Najstariji mladoženja u protekloj, 2023. godini zaključio je brak u mjesnom uredu Srpske Toplice i imao je 80 godina, dok je nevjesta bila 20 godina mlađa, kazali su u Gradskoj upravi Banje Luke. Dodaju da su pred matičarima za uže područje grada brak zaključili mladenci, od kojih je budući supružnik imao 78 godina, te je 1945. godište, a njegova izabranica imala je 76 godina.

- Tijekom prošle godine bilo je slučajeva otkazivanja vjenčanja, ali nisu bili česti te je zabilježeno desetak slučajeva tijekom cijele godine - kazali su u Gradskoj upravi za Nezavisne.

U rujnu pred matičarima za uže područje Grada Banje Luke zaključeno je, kako kažu, 85 brakova, a to je ujedno i mjesec s najviše zaključenih brakova.

- U svibnju, srpnju i kolovozu imali smo više od 70 vjenčanja za svaki mjesec - rekli su.

Prema njihovim riječima, prije deset godina matičari u Banjoj Luci zabilježili su vjenčanja maloljetnika.

- Procedura koja prethodi vjenčanju maloljetnih osoba je sljedeća: nadležni sud u skladu s odredbama Obiteljskog zakona može u izvanparničnom postupku dopustiti zaključenje braka maloljetniku starijem od 16 godina ako utvrdi da je maloljetna osoba tjelesno i duševno sposobna za vršenje prava i dužnosti koje proistječu iz braka - objasnili su.

Dodaju da prijedlog za dozvolu za zaključenje može podnijeti maloljetna osoba, a prije donošenja odluke sud će pribaviti mišljenje tijela skrbništva. Pred matičarima, kako kažu, za uže područje Banje Luke u 2022. godini zaključeno je ukupno 740 brakova. - U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine zaključena su 733 braka, a kada je riječ o ovoj godini, od 1. do 15. siječnja zaključeno je ukupno 10 brakova - potvrdili su.

Napominju kako je na širem području grada, odnosno u mjesnim uredima Grada Banje Luke, 2023. godine zaključeno više od 200 brakova, a konačan broj bit će iskazan nakon obrade podataka iz pojedinačnih izvješća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok