• Short title article: U pet godina

Donošenje strateškog plana ruralnog razvoja, početak pregovora oko uspostave institucionalne arhitekture za korištenje IPARD fonda EU-a, najava provedbe popisa poljoprivrede...

Trenutačno se u BiH provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju valorizaciju poljoprivrednih potencijala zemlje koja može biti, pokazuju studije i procjene, značajan proizvođač zdrave hrane i konkurentan subjekt i u europskim razmjerima, piše portal Večernjeg lista BiH.

Važan dokument

S obzirom na to kakve se mogućnosti otvaraju za domaću poljoprivrednu proizvodnju, a osobito kroz korištenje sredstava iz Europske unije, raduju nedavne aktivnosti ministara s entitetskih i državne razine oko uspostave IPARD strukture. No, čini se kako će i domaći izvori financiranja biti podignuti na višu razinu, a da je tomu tako, svjedoče i brojke vidljive iz proračunskog okvira nedavno donesenog strateškog plana ruralnog razvoja za razdoblje od 2023. do 2027. Okvirni dokument usvojen je na Vijeću ministara, a njima se utvrđuju strateški ciljevi postupnog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija.

Ukupan proračunski okvir strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatna 533 milijuna KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove provedbe. Financijska sredstva će biti osigurana od Federacije BiH (42,7%), županija (14,4%), Republike Srpske (18,1%), Distrikta Brčko BiH (3,5%), državne razine (1%) te dodatnih 20,3% od grantova EU-a i drugih donatora. Tijekom razdoblja realizacije planira se povećanje proračunskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6% godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 milijuna KM) trebala biti veća za 20% u odnosu na početnu 2023. godinu (329 milijuna KM).

Inače, financijski okvir navedenog plana predstavlja zbroj sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko BiH, uključujući i sredstva na državnoj razini planirana za provedbu mjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i ureda na razini BiH i procjene sufinanciranja iz drugih izvora. Plan je utvrdio i viziju strateškog razvoja poljoprivrede, a cilj je dobiti unaprijeđen, konkurentan i klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor koji će imati veću produktivnost, kao i bolju tržišnu orijentaciju. Osim toga, predviđen je niz tehnoloških inovacija, uz nezaobilaznu digitalizaciju sektora, kao i održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima. Sve zajedno vodit će prosperitetnim i očuvanim ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini privlačnima za život i privređivanje svih stanovnika, a posebno mladih.

Ispunjavanje uvjeta

Paralelno s ovim procesom očekivanja su kako će BiH, ako nastavi dinamiku koju su započele vlasti na svim razinama, uspjeti u dogledno vrijeme ispuniti preduvjete za ulazak u mehanizmu pretpristupne pomoći EU-a za ruralni razvoj (IPARD III) za razdoblje od 2021. do 2027., a u okviru kojega je za programe dodijeljeno 990 milijuna eura sredstava EU-a. Do sada, a razlog je nepostojanje uređene strukture, BiH, za razliku od susjeda, nije mogla koristiti prednosti ovoga mehanizma koji donosi mogućnost značajnog unaprjeđenja konkurentnosti sela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok