• Short title article: 200 radnih mjesta

Postavljanjem kamena temeljca, Lidl Bosna i Hercegovina jučer je svečano započeo izgradnju svog prvog logističko-distributivnog centra.

Centar se nalazi u Lepenici, općina Kiseljak i predstavlja najveću investiciju kompanije Lidl u Bosni i Hercegovini do sada. Sa ukupnom vrijednošću od preko 100 milijuna eura, ovo značajno ulaganje će dugoročno doprinijeti lokalnoj zajednici stvaranjem preko 200 radnih mjesta.

Projekt obuhvaća zemljište površine 250.000 m², dok će kapacitet skladišta iznositi 60.000 m². Skladište će biti izgrađeno prema najmodernijim tehnološkim standardima, prilagođeno za efikasno poslovanje velikog obima i karakterizirat će ga primjena specijaliziranih strojeva, sustavaautomatizacije i logističke opreme usmjerenih na optimizaciju operacija.

U okviru svečanog obilježavanja početka izgradnje, generalni direktor Lidla Bosna i Hercegovina, Toljan Papajorgji, podijelio je viziju i ambicije kompanije za ovaj projekt. Naglasio je kako će novi logistički centar poslužiti kao ključni korak za Lidlov ulazak na bosanskohercegovačko tržište, omogućujući kompaniji da primijeni bogato iskustvo stečeno na globalnoj razini, piše Klix.ba.

"Predan rad i suradnja proteklih mjeseci popločali su nam put da zajedno obilježimo ovu značajnu prekretnicu", rekao je Papajorgji.

"Danas sa ponosom predstavljamo našu najveću investiciju u Bosni i Hercegovini", dodao je.

Zahvaljujući najsuvremenijim tehnologijama, novi logistički centar Lidla Bosna i Hercegovina ispunjava najnovije standarde održive gradnje.

Centar će koristiti napredne metode za energetsku efikasnost i smanjenje utjecaja na okolinu, čime postavlja nove standarde u sektoru. Snažna podrška lokalne zajednice i vlasti omogućava Lidlu da kroz ovaj projekt ne samo unaprijedi logističke kapacitete, već i značajno doprinese lokalnoj ekonomiji, otvarajući nova radna mjesta i promovišući ekološki osviještenu praksu. Ovaj centar predstavlja važan korak ka održivom poslovanju, usvajajući napredne prakse koje bi mogle poslužiti kao model za buduće projekte u zemlji.

Svečanosti su nazočili veleposlanik SR Njemačke u BiH dr. Thomas Fitschen, šefica Sektora kooperacija u Delegaciji EU u BiH Antonella Di Sandri, načelnik općine Kiseljak dipl.ing. Mladen Mišurić-Ramljak, te niz visokih uzvanika iz političkog, poslovnog i diplomatskog sektora.

Naime, Lidl Bosna i Hercegovina dio je lanca maloprodajne kompanije Lidl, koja je jedna od vodećih maloprodajnih lanaca hrane u Njemačkoj i Europi. Lidl trenutno ima preko 12.200 filijala i više od 220 logističkih centara u 31 zemlji.

Kao diskont, Lidl pridaje veliku važnost optimalnom omjeru cijene i kvaliteta za svoje kupce. Jednostavnost i procesna orijentacija određuju svakodnevno poslovanje u prodavnicama, regionalnim distributivnim centrima i sjedištima. Kao provajder sustava, Lidl International, sa sjedištem u Neckarsulmu, odgovoran je za dizajn i strukturu standardiziranih procesa.

Lidl zapošljava oko 376.000 ljudi širom svijeta. Dinamika u svakodnevnom sprovođenju, rezultirajuća snaga i poštenje u međusobnom ophođenju, karakterizira rad u Lidlu širom svijeta. Lidl Bosna i Hercegovina trenutno zapošljava 112 zaposlenika i kontinuirano zapošljava nove kvalificirane profile iz različitih oblasti i za različite poslove.

Lidl u svojim svakodnevnim aktivnostima preuzima odgovornost za ljude, društvo i životnu sredinu. U Lidlu održivost znači ispunjavanje obećanja kvaliteta svakog dana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok