Prijedlog Zakona o inspekcijama koji je Vlada Federacije BiH utvrdila na svojoj posljednjoj sjednici dio je paketa zakona koje Vlada FBiH namjerava u što skorijem roku proslijediti u parlamentarnu proceduru, kako bi se osigurali uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, bolji položaj radnika, lakše i jeftinije poslovanje te odlučniju borbu protiv svih oblika kriminala i korupcije, rekao je za Fenu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

- Usvajanje ovog zakona osigurat će značajne pomake u efikasnosti i transparentnosti rada inspekcija, kao i usklađivanje ove oblasti sa europskim pravnim okvirom. Također, novi zakon osigurat će mnogo šire ovlasti inspektora u FBiH, ali utvrditi i vrlo jasnu odgovornost inspektora u njihovom radu, istakao je Nikšić.

Dodao je da najznačajnije novine novog zakona su jačanje Federalne uprave za inspekcijske poslove. Zakonom se, pored ostalog, uvodi Inspektorat za hranu, u skladu sa međunarodnim standardima kontrole hrane, te se tako ispunjava značajan dio uvjeta za izvoz domaćih prehrambenih proizvoda na europsko tržište. Zakon bi trebao stvoriti preduvjete za značajno povećanje nivoa profesionalnosti kadra Uprave. Uvodi se postupak certificiranja inspektora - četverogodišnja potvrda o uspješnosti u radu - kroz ocjenjivanje niza elemenata kvaliteta rada inspektora. Značajno se povećava stupanj transparentnosti i onemogućava korupcija, jačanjem mehanizama unutarnje kontrole rada i odgovornosti inspektora, te kontrole “kontrolora“ - onih koji kontroliraju rad drugih subjekata. Zakon predviđa i jačanje granične inspekcije. Do sada su na granici inspekcije djelovale kao tri zasebna organa, stvarajuči priličan nered u ovoj oblasti. Od sada, obavljat će se sveobuhvatna analiza uzetog uzorka vezano za kvalitet i zdravstvenu ispravnost proizvoda, dakle zadovoljit će se zahtjev analize iz nadležnosti sve tri inspekcije, a značajno olakšati i pojednostaviti ove procese prema gospodarstvu.

- Iskreno se nadam da će ovaj kvalitetan prijedlog naići na pozitivne reakcije, te da ova tema neće biti predmet dnevno-političkog nadmudrivanja. Nadam se da ćemo smoći snage da u što skorijem roku usvojimo ovaj važan reformski zakon koji je u interesu svih građana FBiH - zaključio je premijer Nikšić.

Fena

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH