Dani se skraćuju, ljeto je iza nas, jesen je počela i polagano se počinjemo osjećati nešto drukčije i manje energično.

Za to postoji vrlo jednostavan razlog, a to je skraćivanje dana i produljivanje noći, piše MSN.

1. Osjećate se malaksalo

Ukoliko osjećate umor i manjak energije unatoč dovoljnoj dozi sna i pravilnoj prehrani tada se radi o smjeni godišnjih doba. Nakon mjeseci izloženosti suncu i vitaminu D odjednom ostajete bez topline prirodne svjetlosti te dolazak hladnijih dana i još hladnijih noćiju vaše tijelo osjeća te postaje umornije i brže gubi energičnost.

Ali, to možete promijeniti samo 15-minutnom šetnjom po suncu, koja će vam donekle vratiti prijeko potrebnu vitalnost tijela.

2. Ranije idete na spavanje

Raniji zalasci sunca poremetit će vam bioritam stečen preko ljetnih mjeseci te ćete tako poželjeti sve ranije ići na spavanje, a ranije ćete se i buditi jer hladnije temperature donose i takvu vrstu promjena.

Ali, raniji počinak neka vam ne predstavlja problem jer trebate poštivati želje tijela, koje će vam tako biti zahvalno, a i jedino se snom vraća snaga, a umor postaje zaborav.

3. Osjećate se manje inspirirano za vježbu

Prirodno danje svjetlo ima poseban utjecaj na želju i motivaciju za vježbanjem, dokazale su brojne studije provedene na sportašima i rekreativcima. Tako je studija na 23.000 djece pokazala da kada dan traje dulje, njihova želja za teretanom i fizičkim aktivnostima postaje jača. A kada noć ranije padne događa se suprotan učinak i postajemo lijeni te radije gledamo televiziju ili igramo video igrice. Tada nam je krevet draži od utega i sprava.

4. Postajete depresivniji

Istraživanje sa Sveučilišta Pennsylvania potvrdilo je da osjećaj depresije u zimskim i hladnijim danima nije samo u našim glavama. Naime, neurotransmiteri odgovorni za dopamin i serotonin kada dan kraće traje, zaista kao da odumiru i upravo zbog toga dolazi do tmurnijeg i tugaljivijeg raspoloženja pa ukoliko isto primijetite i kod sebe pobrinite se barem da kod kuće imate svjetiljke sa jačom svjetlošću.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok