Najnovija istraživanja pokazala su da je svaka dvadeset i druga osoba u SAD-u preživjela neki oblik karcinoma. Istraživanje je pratilo trenutačan broj oboljelih, moguće oblike liječenja, najnovija otkrića u istraživanjima i koliko se povećao broj preživjelih tijekom posljednjih desetljeća.

Prema podacima iz 1971. godine, u SAD-u je tad jedna od 69 osoba preboljela rak, dok se ta brojka drastično povećala do današnjih dana. Također je porastao i broj preživjelih pet i više godina nakon postavljanja dijagnoze, i to od 49% u razdoblju od 1975. do 1977., na 68% od 2003. do 2009. godine.

U istraživanju je detaljno objašnjeno i kako određeni izbor životnog stila doprinosi ili čak uzrokuje pojavu raka. Pušenje, kao najočitiji izbor, navedeno je kao razlog gotovo 30% smrtnosti od raka u SAD-u.

Iako danas postoje sjajna dostignuća u liječenju raka i smanjenju smrtnosti, još se ne radi dovoljno na smanjivanju uzroka pojave raka. Pušenje je najdrastičniji uzrok, a iako rak pluća ostaje najčešći oblik karcinoma, s najvećom stopom smrtnosti, i on se smanjuje kako se smanjuje broj pušača.

Druga stvar na ljestici uzroka raka koji se mogu spriječiti jest debljina ili pretilost, zbog koje je oboljelo 20% pacijenata, dok je 16% njih oboljelo zbog infekcija koje su sadržavale jedan ili više kancerogenih patogena koje možemo 'zaraditi' prehranom ili zbog onečišćenja.

5% oboljelih od raka tu se našlo zbog premalo fizičke aktivnosti, a ista brojka može zahvaliti i lošim prehrambenim navikama. Na kraju, na posljednjem mjestu, našlo se 2% oboljelih koji su se pretjerano izlagali ultraljubičastim zračenjima, bilo sunčanjem bilo obilaskom solarija.

Net.hr

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok