Ova hrana za večeru može biti zgodna, ali treba je konzumirati umjereno jer mnogih posljedica koje zamrznuta pizza može imati po zdravlje, nismo ni svjesni.

Zamrznuta pizza je ukusna, brza, laka i obično jako pristupačna. I iako je možda zvijezda segmenta smrznute hrane, to je također dokaz da nije zlato sve što sija, piše Eatthis.

Kako se ispostavilo, zamrznuta pizza je zapravo daleko gora za vas nego što smo mislili, što je uglavnom zbog visoke razine zasićenih masti, natrija i rafiniranih ugljikohidrata. Dakle, iako može biti zgodna i ukusna slastica za večeru, važno je smrznutu pizzu konzumirati umjereno i pročitati deklaraciju na pakiranju, kako biste mogli izabrati onu koja nije baš toliko loša.

Prema jednom industrijskom izveštaju zamrznuta i prethodno pakirana hrana konzumira se sve više zbog svoje pristupačnosti i pogodnosti, a prodaja zamrznutih pizza će značajno porasti od sada do 2025.

Što je u zamrznutoj pizzi?

Jedan od najčešćih problema sa zamrznutom pizzom je izuzetno visok sadržaj natrija. Moguće je da u samo jednoj porciji, što je oko 1/6 pizze, ima čak 760 miligrama natrija.

U nekim je prisutno 980 miligrama natrija po porciji što je 43% dnevne preporučene vrijednosti u šestini pizze.

Sljedeće na što treba obratiti pažnju su masne kalorije, posebno one iz zasićenih masti. Neke pizze imaju čak 12 grama masti, od kojih su pet zasićene masti. Postoje i one sa 17 grama masti od kojih je osam zasićenih.

Također, tu je i veća razina rafiniranih ugljikohidrata i to obično u obliku obogaćenog bijelog ili pšeničnog brašna. Rafinirani ugljikohidrati mogu biti problematični jer su to vrste ugljikohidrata koji su prerađeni do te mjere da gube mnogo nutritivne vrijednosti, uključujući i vlakna, piše Nova.rs.

Što to znači za vaše zdravlje?

Često konzumiranje prerađene hrane s visokim udjelom natrija, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata može imati štetne posljedice po vaše zdravlje.

Na primjer, konzumiranje previše zasićenih masti može povećati razinu LDL-a (lošeg kolesterola), a previše natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka. Oba ova zdravstvena stanja mogu, nažalost, povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Prema studiji iz Missouri Medicine, prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kako uživati u zamrznutoj pizzi na zdraviji način?

Srećom, ljubitelji pizze ne moraju se zauvijek oprostiti od zamrznute pizze. Iako biste možda htjeli izbjeći proizvođače koji sadrže natrij, zasićene masti i rafinirane ugljikohidrate, postoji mnogo različitih tipova “zdravijih” opcija koje možete izabrati među smrznutom hranom, samo pažljivo čitajte podatke na pakiranju.

Ako ipak više volite kupovati one brendove na koje ste navikli, iako su nezdravi, jednostavan način da i dalje uživate u ovim pizzama i ostanete zdravi jest taj da podijelite dio koje jedete i poslužite pizzu s gomilom salate ili povrća. Ovo povećava količinu vlakana u obroku što vam pomaže da se osjećate sito i sprečava vas od prejedanja. Plus – unijet ćete nešto zdravo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok