Redovno i pravilno pranje zuba nužno je za njihovo zdravlje. Međutim, ako četkica koju koristite iz bilo kojeg razloga nije odgovarajuća, to može umanjiti "rezultate" pranja.

Stomatolozi kažu da zube treba prati najmanje dvije minute i poslije svakog obroka. Pranjem zuba uklanjamo ostatke hrane, bakterije, kamenac… i sve ono što dovodi do karijesa, kvarenja zuba i ostalih oralnih problema.

Znakovi da vam je potrebna nova četkica

Prvo, trebali bi obratiti pažnju na vlakna (dlačice) četkice za zube. Ako više nisu tako krute ili su promijenile boju – to upućuje na to da vam je potrebna nova četkica.

Ako primijetite da se među vlaknima nakuplja pasta za zube i to je znak da je njen rok istekao, te da se veliki broj bakterija nalazi na vašoj četkici.

Također, ako vlakna ispadaju i troše se – četkicu bacite u smeće. I proizvođači četkica za zube i stomatolozi su suglasni oko toga da bismo četkicu za zube trebali mijenjati svaka tri do četiri (maksimalno) mjeseca.

Ako je četkica promijenila boju i oblik i vlakna više nisu toliko kruta – onda je “sav trud uzalud” jer takva četkica više nije učinkovita i ne može dobro očistiti zube. Zabluda je i da će zubi biti bolje oprani ako trljamo zube jače i duže. Velika greška. To samo može izazvati iritaciju desni, piše Ljepota&Zdravlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok